Hitler's kwaad was zo uniek niet: het is van overal en van alle tijden. In die waarheid schuilt het historische belang van Der Untergang. Bruno Ganz vertolkt op unieke wijze de rol van Adolf Hitler.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Einde oefening

April 1945. Hitler's Dritte Reich staat op instorten. De tweefrontenoorlog is een onmogelijkheid gebleken, de kracht van de Geallieerden is niet meer te weerstaan. Samen met zijn laatste getrouwen heeft Adolf zich verschanst in een bunkercomplex onder het zwaar belegerde Berlijn. De bodes staan in de rij met steeds meer slecht nieuws. Wéér een militaire nederlaag, wéér meer deserteurs, wéér een voormalige strijdmakker die afhaakt. Er is geen enkele hoop meer dat de oorlog nog gewonnen gaat worden. Ondergeschikten kunnen zich misschien nog onopgemerkt onder de Berlijnse burgerbevolking mengen. Maar de aanwezige prominenten moeten nu toch echt voorbereidingen treffen voor het naderende einde.

Aardig tegen hond

In hun wanhoop maken ze zich schuldig aan schokkend gedrag: zie de scène waarin de echtgenote van Goebbels haar zes kinderen doodt ("ik kan niet leven in een wereld zonder het Nationaal-Socialisme") maar eens uit je geheugen te wissen. De ontstellende getrouwheid aan Hitler en aan de beginselen van zijn politieke visie is onthullend. De film, waarvan het scenario gebaseerd is op de feiten zoals historicus Joachim Fest ze blootlegde in zijn gezaghebbende boek Der Untergang: Hitler und das Ende des Dritten Reiches, zorgde in Duitsland voor flink wat opschudding. Veel mensen vonden het schandalig dat Hitler in de film ook een aantal menselijke trekjes heeft gekregen. Veel is het niet, hoor: hij is aardig tegen zijn hond en tegen zijn secretaresses. Dan houdt het wel weer op. Niemand die de film ziet zal denken: wat een onbegrepen lieverd was die Hitler eigenlijk.

Het zuivere kwaad?

Bovendien weet regisseur Oliver Hirschbiegel dondersgoed uit te leggen waarom het niet aangaat om Hitler als het zuivere kwaad af te schilderen. Zo zou je de man immers buiten de categorie van gewone mensen plaatsen, waardoor het wat al te gemakkelijk wordt om te denken: dat kan ons nooit meer gebeuren. En zo zeker is dat helemaal niet, zo legt Hirschbiegel in twee boeiende interviews op de DVD uit. Want Hitler's kwaad was zo uniek niet: het is van overal en van alle tijden. In die waarheid schuilt het historische belang van deze film. Dat een en ander boeiend drama oplevert was al lang duidelijk: de 156 minuten vliegen voorbij. En voor zijn ongekend dynamische vertolking van Hitler had Bruno Ganz een Oscar verdiend.


Bestel deze dvd direct:


Untergang, Der
Oliver Hirschbiegel