Derde seizoen op DVD over de familie Fisher met hun begrafenisonderneming in Los Angeles: een productie van- jawel - dat Amerikaanse super tv-station HBO.

Overtreffende trap

De laatste aflevering van seizoen 3 van Six Feet Under was afgelopen weekend te zien bij de Publieke Omroep. Dit seizoen overtrof de eerste twee, waarin de personages werden gepenseeld en verhaallijnen uitgezet die alle kanten op konden. Welke richting de scenaristen ook kozen: de brille van dit Freudiaanse labyrint blijft onveranderd meesterlijk, evenals de overall kwaliteit van art direction, camerawerk en dialogen.

Familie Fisher

De belangrijkste karakters zijn Nate Fisher, de oudste zoon die in seizoen in terugkeerde uit Seattle om de zaak mede te leiden na de dood van vader Nathaniel. Hij contrasteert scherp met zijn closet-gay broer annex pietje precies David. En dan is er nog de moeder, met Bible Belt charisma die gaandeweg verpulverende verrassingen in petto bleek te hebben. En zusje Claire, de enige met genoeg common sense om er eerlijk voor uit te komen dat de familie Fisher een gemankeerde familie is.

Spoilers

Seizoen 2 eindigde met de cliffhanger van Nate. Die komt op stoom in 3. Zijn vaste liefje Brenda is op de achtergrond, en nu heeft Nate de timide Lisa in zijn kielzog. Actrice Lily Taylor heeft er een geweldige karakterstudie van gemaakt: een onzeker meisje, onzeker over haar moederschap (ze heeft een kind van Nate), onzeker over Nate, en het wordt voor haar nog complexer als Brenda weer boven water komt.

Inmiddels heeft de show al zoveel lof geoogst, dat ook acteerkanonnen als James Cromwell (als nieuwe liefde van de moeder) en Kathy Bates in het verhaal zijn geschreven. Wat heet: het is vast knokken om een plekje in deze serie. Maar de beste momenten zijn nog altijd de SFU-karakteristieken, en daarvan zijn er veel: de ontwikkelingen onder de familieleden zelf als hun personages botsen, aftasten, elkaar opzoeken en afstoten. Het zijn die momenten van inktzwarte humor, tragedie, drama, intelligentie en satire die SFU zo verslavend maken.


Bestel deze dvd direct:


Six Feet Under - Live WFF