Wie nooit een allesoverheersende kalverliefde heeft meegemaakt, hoeft niet verder te kijken. Wie wel dat geluk heeft gehad, moet beslist The Notebook kopen.

Luv luv luv

Dit is het verhaal van Noah en Allie. Hij is een jongen van eenvoudige komaf, zij komt uit de gefortuneerde klasse. Tot ontsteltenis van haar rijke mammie worden de twee verliefd op elkaar en wel zo heftig dat bergen ondersteboven worden geworpen en zeeën gespleten. Om te waarderen hoe je dit hartveroverende koppel met elkaar ziet dollen, moet je beslist dezelfde herinneringen hebben, anders werkt het niet. Ze gaan volkomen in elkaar op, leven bijkans in een vacuüm en daarbuiten bestaat niets of niemand.

Kink

Het werkt ook omdat Noah en Allie gespeeld worden door Ryan Gosling en Rachel McAdams. Leuke, jonge acteurs, en ook nog eens erg aantrekkelijk. Zij maken de toverformule voor deze mierzoete film alles te behappen. Want mierzoet is ie. De elitaire mams komt hun sprookje versjteren als WO2 uitbreekt en Noah naar Europa moet om de nazi's naar hun eigen land terug te schoppen. De brieven die hij dagelijks stuurt worden door haar onderschept, en Allie denkt op den duur dat de liefde passé is. Handig wordt ze door mams richting een ideale huwelijkskandidaat gemanoeuvreerd: eentje met centen natuurlijk.

Flashbacks

Het verhaal wordt verteld in flashbacks. We zien een oud koppel in een rusthuis, waar hij dagelijks dit liefdesverhaal uit een dagboek voorleest aan haar. "Is dat waar?" vraagt ze steeds, want de arme oude ziel heeft Alzheimer en heeft geen idee meer wie ze is, wie haar echtgenoot is en of een bakker karbonaadjes verkoopt of stokbrood. Dan weten we natuurlijk allang hoe de vork in de steel zit en wat hun relatie is tot die twee dartelende veulens uit het verleden. Who cares: dit gesuikerde bonbonverhaal werkt als een tierelier, en bovendien heeft Nick Cassavetes ook een vaardige regie gevoerd. En leuk ook dat hij zijn moeder Glenda Jackson in de rol van de dame op leeftijd heeft gecast.