Science fiction thriller over alien abduction, die min of meer overeind wordt gehouden door de roodharige superactrice Julianne Moore

Mars Attacks!

Alien abduction. Het is dat merkwaardige fenomeen waar alleen mensen in geloven die door hun omgeving meewarig worden aangekeken. Mensen die stug volhouden dat ze naar ruimteschepen zijn ontvoerd waar ze allerlei proeven ondergingen, was zelfs voor Tim Burton (die toch heus niet bekrompen is) de aanleiding voor zijn hilarische pamflet Mars Attacks!

In de war

Goed, toch fungeert dit beschimpte wondertje als leidraad voor de thriller The Forgotten. En dat is jammer, want het eerste half uur is heus te waarderen. Moore speelt Telly Paretta, een kinderboek-redacteur die serieus in de war is. Haar zoon Sam van 11 is veertien maanden daarvoor omgekomen bij een vliegtuigongeluk, en ze worstelt met haar verlies. En dan begint de chaos: op familieportretjes is Sam's beeltenis niet meer te vinden, zijn videotapes zijn leeg, de albums die hij bij leven voltekende hebben nu nog slechts lege pagina's. Zowel haar man (ER's Anthony Edwards) als psychiater (Gary Sinise) proberen haar in te peperen dat Sam nooit heeft bestaan, en haar eigen idée fixe is omdat ze een miskraam heeft gehad.

Slechte conditie

Telly laat zich niet uit het veld slaan, en schakelt haar immer dronken buurman Ash in, die zijn dochter Lauren verloor bij dezelfde crash. Hij beweert nooit een dochter te hebben gehad, Telly weet hem ervan te overtuigen dat er met zijn geheugen is gesold. Ze slaan samen op de vlucht, want National Security Agents zitten hen op de hielen. Vanaf dat moment zijn Ash & Telly voornamelijk aan het rennen, en het is een wonder hoe een stevige zuiplap en een redactrice steeds rennend aan die NSA-boys weten te ontsnappen. Zo'n NSA-training is blijkbaar ook niet meer al te intensief.

Broddelwerk

The Forgotten was te ambitieus voor scenarist Gerald DiPego. Het verhaal kapseist als een aangeschoten schip onder de gaten in het verhaal. Wist hij niets beters te verzinnen dan een behangetje waarmee die sullige NSA-agenten de sporen in Lauren's kinderkamer uitwisten? Topwerk hoor: je zou zoiets eerder verwachten van onze AIVD, niet van spijkerharde US-forces die het belang van het machtigste land ter wereld moeten verdedigen, hoe krom dat belang ook is. Want hey, er zijn meer mensen verdwenen, zo blijkt. En hun nabestaanden lijden consequent aan amnesia: gelukkig dat die moeder/zoon-binding van Telly sterker is dan snode plannetjes op hoog niveau, hoe knullig ook uitgevoerd.


Bestel deze dvd direct:


Forgotten, The
Julianne Moore