Drie-in-een DVD-box met recente titels van een van de beste acteurs ter wereld, Al Pacino: The Recruit, The Insider, Insomnia.

The Insider

De beste film uit dit trio is The Insider (1999). Daarin speelt Pacino een verslaggever voor een tv-nieuwszender die de hand weet te leggen op een cruciale getuige uit de tabaksindustrie. Deze insider kan de nodige belastende informatie vrijgeven over wat de tabaksproducenten in hun sigaretten stoppen zodat rokers verslaafd raken. Dat Philip Morris en Co niet blij waren met deze onthullingen, laat zich raden: ze gaan dan ook ver buiten hun boekje om de man het zwijgen op te leggen. De film is gebaseerd op waar gebeurde feiten, en insider Russell Crowe kwam kilo's aan voor deze rol - die hij er als Gladiator later weer snel af zou trainen. Crowe geeft Pacino geweldig tegenwicht (hij werd genomineerd voor een Oscar), en The Insider is mede daardoor een ijzersterke acteursfilm.

Insomnia

Insomnia (2002) is ook geslaagd, alhoewel dit een rol is voor Pacino die hij tegenwoordig in zijn slaap kan doen. Hij is een rechercheur die achter een creepy moordenaar aanzit, verrassend gespeeld door kindervriend Robin Williams. Pacino reist vanuit Los Angeles naar Alaska voor deze gecompliceerde zaak: als hij daarbij per ongeluk zijn sidekick doodschiet, krijgt hij uit onverwachte hoek een alibi toegeschoven. Het zit hem danig dwars, en de insomnia uit de titel zorgt ervoor dat Pacino met de dag vermoeider wordt: ziet hij alles nog helder, of gaat hij uit slaapgebrek hallucineren? Insomnia is een knap geconstrueerde thriller waarin vooral psychologische plotlijnen zegevieren, zonder het gebruikelijke geweld dat dit genre in de regel typeert.

The Recruit

In The Recruit (2003) is Pacino een ouwe veteraan die jonge CIA-agenten opleidt. Een van de meest veelbelovende talenten (Colin Farrell) wordt door hem aangewezen om een verrader in eigen kring te ontmaskeren. Die verhaallijn is vrij aardig, maar het gaat hier in feite vooral om de opleiding die jonge agenten krijgen: met veel stoere testen op uithoudingsvermogen, inzicht, discipline en toewijding, zodat Farrell veelvuldig zijn biceps kan laten rollen. Het maakt het vermakelijk entertainment, maar wel minder dan de film had kunnen wezen; Pacino is uiteraard weer explosief goed als senior agent met doortrapte kat-en-muisspelletjes.


Bestel deze dvd direct:


Al Pacino Collection (3DVD)