Bright Young Things

Regiedebuut van Stephen Fry over de Britse high society en hun mondaine feestjes gedurende de roaring twenties.

Upperclass

Fry baseerde zijn film op het boek Vile Bodies van de Britse auteur Evelyn Waugh. De jonge schrijver Adam Symes maakt deel uit van de upper class, en kan pas met zijn verloofde trouwen als hij zijn talent in geld omzet. Een van de gossip-columnisten is een insider uit het circuit die de pikantste onzin en schandaaltjes over de celebrity feestjes optekent. Als Symes' boek niet wil vlotten, kan hij per toeval zijn plaats innemen.

Tabloids

Er valt genoeg te roddelen over deze losgeslagen bende. Het zijn de jaren twintig, dus al die (on)getrouwde feestbeesten met hun partydrugs, gokken en homoseksuele relaties leveren plenty stof voor de tabloids. Toch slaagt Fry erin om onder deze uitbundige glamour de personages een karakter te geven: en zonder het er te dik op te smeren, is het duidelijk dat voor velen al die extravaganza een pose is, een gewoonte en soms ook vluchtgedrag.

On-Brits

Heel diep gaat dat niet, maar het is opmerkelijk hoe Fry er in wezen een on-Britse productie van heeft gemaakt. De frivoliteiten zijn carnavalesk neergezet, met gierende soundtrack en vrij artistieke maskerades, in tegenstelling tot de ingetogen stijve-korsettenstijl die in de regel dit genre domineert. Daarmee komen ook de onderliggende verhaallijnen beter uit, zoals de oorlog die uitbreekt, een hopeloze liefde, de tragiek van een tot waanzin vervallen partygoer en een verbannen nicht. Fry creëerde met Bright Young Things een realistisch aandoend tijdsbeeld, waarbij de roaring twenties overgaan in de lesser bright jaren dertig.


Bestel deze dvd direct:


Bright Young Things
Stephen Fry

Tip de redactie