Interessant liefdesverhaal van 9 jaar geleden dat, nu de sequel Before Sunset in de bioscopen gaat uitkomen, op DVD is verschenen.

Nachtwandeling

Twee jonge mensen, een Amerikaan en een Française, ontmoeten elkaar in de trein van Boedapest naar Wenen. Vanaf het moment dat ze 'hallo' tegen elkaar zeggen verloopt hun communicatie zo gladjes als het slikken van escargots, en ze besluiten ter plekke om samen een nacht wandelend door Wenen door te brengen voordat hun wegen zich weer scheiden.

Vrijheid volop

De twee jonge mensen zijn Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy). Zij zijn in elkaar geïnteresseerd, en volkomen onbevangen. Daar biedt de insteek van het verhaal ook alle ruimte voor: met de wetenschap dat ze elkaar de volgende ochtend weer gedag zullen zwaaien, hebben ze niets te verliezen. Elke strategische zet om onzekerheid en de koorts der verliefdheid is hiermee ondervangen. In dat kader voelen ze zich vrij genoeg om alles met elkaar te bespreken: hun teleurstellingen, hun verwachtingen, hun dromen, hun idealen, hun angsten, alles. Wat zij elkaar opbiechten lijkt meer dan een gemiddeld getrouwd stel in een 10-jarig huwelijk.

Verfrissend

Wat vooral verfrissend is, is de volstrekt naturel manier van acteren. Soms lijkt het wel alsof ze tussendoor zelf spontaan hebben staan improviseren. Hawke was in 1995 een hot young actor, en is in deze rol op zijn best. Ook Delpy is beslist te pruimen, met dat dromerige snoetje - ze ontbeert dat temende mondje en die kwijnende blik die Franse actrices soms zo onverteerbaar kunnen maken. De afloop is wars van klef drama: regisseur Richard Linklater houdt ook hier die naturel setting stevig in de teugels. Het is daardoor beslist uitkijken naar Before Sunset, waarin wordt getoond hoe deze twee interessante mensen 9 jaar later tegenover elkaar staan. Deze film biedt in elk geval een scala aan mogelijkheden voor een verrassend vervolg.