TV-komedie van de maker van Jerry Seinfeld, Larry David. Nu speelt hij zelf de hoofdrol in een tv-serie die is opgezet als reality tv.

Seinfeld

Ga er maar aanstaan, een tv-show maken na Seinfeld die zo nauw verbonden is met Seinfeld. Seinfeld is immers jarenlang het absolute publiekstroeteltje geweest. Toen Jerry himself een paar jaar na de laatste uitzending (alom beweend) bij David Letterman verscheen, werd nog steeds het dak van het gebouw gejuicht.

Loser

In de tv-serie Curb Your Enthusiasm (waarvan het eerste seizoen nu op DVD is verschenen), speelt Larry zichzelf maar tegelijkertijd een gecreëerd karakter: hij is een paranoia, sociaal gemankeerde vent die vooral met zichzelf bezig is. Wat Larry tot kunst heeft verheven, is het verkeerde zeggen op het verkeerde moment, en in de poging dat te redden steeds verder in het moeras wegzinkt.

TV-incest

Larry lijkt daardoor wel wat op George Costanza (Jason Alexander), die dat trucje bij Seinfeld toch echt 10 jaar leuk wist te houden. Alexander speelt ook in Larry een van de personages, en hij speelt dus zichzelf. En alweer is het mis met hem, want hij wil graag tv-werk doen maar wordt overal gecast als Costanza. Eveneens in Curb zitten Larry's vrouw (Cheryl Hines) en Ted Danson (uit Cheers). Het is een aardig zootje incestueus televisiewerk achter de schermen. En dat achter de schermen wordt op de featurettes als achter de schermen nog eens (een tikje overbodig wel) extra uitgelegd.

Aanloopje

Het duurt wel even voor de lol in de serie op gang komt. De eerste aflevering draait vooral om de aankoop van een kapitale villa in Los Angeles waar Larry's vrouw haar zinnen op heeft gezet. Larry hangt liever met de afstandsbediening op zijn bed in een hotelkamer, maar zij is onverbiddelijk. Dit is au fond bepaald niet leuk, maar het is dan ook bedoeld als reality tv en Larry moet zijn draai nog vinden. Als hij vervolgens faalt als autoverkoper en ruzie om niks krijgt met Jason Alexander, komt die neurotische Seinfeld-humor weer door de plinten sijpelen en zwelt de misère aan tot oceanische proporties. En dan wordt Curb grappig. Niet zo grappig als Seinfeld, maar wel grappig genoeg.


Bestel deze dvd direct:


Curb Your Enthusiasm - Season 1 (3DVD)