Documentaireachtige film van de ernstig maatschappelijk geëngageerde Michael Winterbottom, die de mens achter de asielzoekers voor het voetlicht wilde halen.

Geen commentaar

Vreemd genoeg is de regisseur zelf op deze DVD de grote afwezige bij de extra's. "Alles wat ik wilde zeggen, ziet u in mijn film": met deze artistieke dooddoener lijkt Winterbottom zich ervan af te maken. Toch is dat jammer, want hij heeft een treffend portret gemaakt van twee Afghaanse vluchtelingen die op zoek zijn naar hun geluk en vrijheid in de westerse wereld. En een docu-stijl rechtvaardigt in de regel de eigen visie van de maker.

The Silk Route

We zien de twee Afghanen, Jamal en Enayatullah, de route afleggen die door zoveel asielzoekers wordt afgelegd, dat er zelfs een naam voor is gekomen: The Silk Route. Ze reizen door Iran, Turkije, Italië en Frankrijk, in de hoop in Engeland terecht te komen. Het is een keiharde en vooral onzekere tocht: het duo heeft geen geld of papieren, en zijn afhankelijk van smokkelaars en hun eigen vindingrijkheid om hun doel te bereiken.

Personages

Winterbottom is er zondermeer in geslaagd om de ontberingen tijdens de uiterst moeizame weg naar het westen op celluloid te krijgen. Wat echter ontbreekt, is de band die je als kijker met de twee personages moet voelen: de asielzoekers als individu neerzetten, is dus niet geslaagd. Dat komt vooral doordat hij zich beperkt tot de registratie van de reis naar het westen. Over Jamal en Enayatullah zelf krijg je verder geen inzicht. Ze communiceren nauwelijks met elkaar, en hun dromen, karakters, wensen of achtergronden blijven onduidelijk.

En het commentaar van scenarist Tony Grisoni op de extra's blijft ook beperkt tot welke moeilijkheden ze tijdens het filmen hebben ondervonden. Maar dat Winterbottom met deze film een solide bijdrage heeft geleverd aan het asieldebat, staat als een paal boven water.