Eerste seizoen inclusief pilot van de Amerikaanse tv-serie over het gezin van Raymond Barone, wiens ouders en alleenstaande broer pal aan de overkant van hun huis in Long Island wonen.

Hopeloos

Deze tv-serie krijgt geen vier sterren voor genialiteit, maar wel omdat het in het komische genre een erg prettig 'niks aan de hand' sfeertje heeft. Het mist beslist de scherpte uit Frasier of Seinfeld, maar is ook weer niet zo afstompend als die irritante kinderbende van Full House. Raymond heeft een leuke vrouw, een wijsneuzig dochtertje en een baby-tweeling, maar elke episode draait vooral om de perikelen van zijn hopeloze ouders en vrijgezelle broer.

Chaos

Raymond's ouders zijn altijd met elkaar aan het bakkeleien en verbeelden de schrik van elke schoondochter: ze lopen de hele dag de deur bij hen plat met hun gesoebat. En dan komt de niet al te snuggere, boomlange broer met bassende bariton de chaos completeren. Raymond is sportcolumnist en (met vrouw) de enige normale in de familie. Hij probeert als sympathieke vent de conflicten te sussen, maar belandt elke keer van de regen in de drup.

Sjeu

Toch aardig hoe de makers elke aflevering nieuwe sjeu weten te geven. De personages zijn niet bepaald op arthouse-scherpte uitgediept, maar wel neergezet als behoorlijk komische types die eindeloos de boel kunnen versjteren. Vooral de vader: een milde uitvoering van Archie Bunker, dus heftig genoeg voor dit gemoedelijke stelletje. De bemoeizucht van Raymond's moeder blijft ook binnen de perken, maar al met al is zo'n kalm baken als Raymond beslist vereist om de lieve vrede in Long Island te bewaren.