Excellente serie gangsterfilms uit de jaren 40/50, met ondermeer Humphrey Bogart, James Cagney en Edward G. Robinson.

Expert gangsters

Prachtige box met de beste misdaadfilms uit het oude Hollywood. Het zijn films als White Heat, Angels With Dirty Faces, Little Caesar en The Petrified Forest waar filmstudio Warner Brothers zich indertijd in specialiseerde. De glamour van de romantiek lieten ze overwegend links liggen: Warner was de expert in het genre van de film noir.

Inspiratiebron

Het zijn films waar James 'Jimmy' Cagney en Edward G. Robinson geschiedenis schreven als gangsters. Vooral de capriolen van James Cagney met zijn grimmige smoel werden een begrip. Zijn tour de force als crimineel met moedercomplex in White Heat groeide uit tot een inspiratiebron. Ondermeer voor regisseurs als Martin Scorsese, die decennia later furore maakte met gangsterfilms als Mean Streets en Goodfellas. Socrsese vertelt zelf in een van de extra's hoe en waarom hij zich baseerde op deze classics. Mede door die featurettes is deze box dus tevens een interessant lesje filmgeschiedenis.

Gangstermelancholie

Voor de goede orde: de titels in deze box zijn The Roaring Twenties, Angels with Dirty Faces, The Petrified Forest, White Heat, Public Enemy en Little Caesar. Met de minimale middelen die regisseurs indertijd tot hun beschikking hadden, dreven de films voornamelijk op de acteerprestaties van de cast en op de sfeer. Het kille decor van de zwart/wit-film blijkt hier juist in het voordeel te werken, en ook het tijdperk waarin ze zijn gedraaid.

De georganiseerde misdaad vond zijn oorsprong vooral tijdens de bootleg-periode, met publieke shoot-outs en maffiosi die nog niet dankzij steekpenningen onzichtbaar in de coulissen konden blijven. Zoals de beruchte gangsterboss Gotti onlangs zijn (natuurlijke) einde vond op respectabele leeftijd in een ziekenhuis, dat was in de tijd van het gangsterdom van deze Warner Classics bepaald nog niet aan de orde.