Fijne literaire verfilming van het dichterskoppel Ted Hughes en Sylvia Plath. Sylvia kreeg pas na haar dood echt erkenning.

Gods woorden

Zolang Sylvia somber kan mijmeren, heeft haar talent vleugels. Dan rijgt ze de woorden aaneen alsof die haar, zoals ze zelf zegt, door God worden aangereikt. En Sylvia is somber genoeg als jonge vrouw: een aantal zelfmoordpogingen en een tragische oogopslag - de ideale gothic assets voor een succesvolle poëet, al wordt die gespeeld door de zonovergoten blonde Gwyneth Paltrow.

Roze bril met zwart randje

Gek genoeg is dat wat voor de meeste mensen geldt als de honing des levens, voor Sylvia een catastrofe is: zij wordt smoorverliefd op de dichter Ted Hughes, en hij op haar. Ze trouwen snel, hebben fabuleuze seks, verhuizen naar Amerika, en hebben daar een schitterend huis aan het strand. Sylvia heeft een werkkamer met uitzicht op zee, met op de wind strijkende meeuwen, de rollende branding, en een knappe man die knus het avondmaaltje bij elkaar staat te vissen. Al dat geluk leidt ertoe dat de witte vellen papier voor haar neus compleet leeg blijven. De liefde staat met een bloederige bijl aan de wortels van haar poëtische gave.

Overspelig

Toch goed dat Sylvia dan de ellende weer weet op te zoeken. In een aantal onaangename scènes (prima geacteerd door Paltrow) zie je haar bezwijken onder jaloezie, omdat ze vermoedt dat haar knappe Ted te gretig rondsnuffelt onder de rokjes van zijn studentes. Had ze gelijk, of wordt haar achterdocht uiteindelijk omgezet in een self fulfilling prophecy? Want Ted neemt de benen en Sylvia blijft achter met 2 kinderen - en in no time gieten de dichtregels weer uit haar vingers.

Cactus & kunst

Jammer voor Sylvia dat zij alleen in die schaduwwereld kon produceren. Mensen die zulk mooi werk kunnen maken, net zoals haar suïcidale collega Virginia Woolf, gun je een onbezorgder - en vooral langer - leven. Maar kunst gedijt als een cactus het best op een miserabele bodem. Al had mevrouw Plath best wel bij leven de eer mogen krijgen die haar postuum alsnog werd bewezen.