WO2-miniserie over het verzet tegen de nazi's, het helpen vluchten van joden en geheime Zwitserse bankrekeningen waar Hitler op zat te azen.

Verzet

Het geld op de bank is van Duitse joden, die het beschikbaar stellen om zoveel mogelijk joden te laten ontsnappen aan de zwarte klauwen van de nazi's. In Zuid-Frankrijk is de dappere Maria von Gall (Giovanna Mezzogiorno) volop bezig met allerlei vluchtroutes. Zij heeft haar jonge zoontje Thomas (Thomas Sangster) ondergebracht bij een vriendin die ook in het verzet zit.

Obscuur

Naast drama bevat Entrusted ook psychologische thriller-elementen. De jonge Thomas, die een bijzonder verdienstelijk schaakspeler is, heeft van zijn grootvader de geheime toegangscodes naar het Zwitserse geld ingeprent gekregen, en is derhalve een gewild individuutje. De obscure professor Lämmle (Klaus Maria Brandauer) zet een klopjacht op de jongen in, en weet hem op te sporen. Terwijl de SS achter joden en geld aan zit, trachten de verzetsmensen de vluchtelingen, de jongen en ook zichzelf te redden.

Happy end

Entrusted is geen onverdienstelijk televisiedrama, maar de overall kwaliteit is ook niet om over naar huis te schrijven. Sommige scènes zijn wat klunzig uitgewerkt, en het is allemaal te zonnig daar in Frankrijk. Normaal moeten regisseurs of cameramensen het contrast tussen het natuurschoon en de misère van WO2 toch beter voelbaar kunnen maken, maar hier zijn de strogele heuvels en snoezige Franse straatjes gefilmd alsof elk moment de goede fee met een bloemenmandje de zaak komt oplossen. Dat wordt versterkt door de al te goeie looks van de acteurs en actrices: ze zijn allen jong, rank en fotomodel-mooi. Niet dat er in die tijd geen kanjers rondliepen, maar voor een drama dat je bij de keel moet grijpen, krijgt dit zo toch wel een hoog Baywatch-gehalte.