Prima film in de categorie Superhelden, met duizelingwekkende computeranimaties, humor en veel lawaai.

Superhelden en nazi's

Hellboy is, zoals al zijn kompanen in dit genre, gebaseerd op een stripverhaal. En net als X-men leider Professor Xavier stamt hij uit de tijd van de nazi's, die met hun duivelse gedachtegoed wel vaker model staan voor Evil in dit soort films. Maar in Hellboy is de geboorte van de superheld uiterst origineel.

Hitler vertoonde naast al zijn andere gektes ook occulte trekjes, en tijdens een van zulke bizarre ceremonieën opent de mystieke monnik Rasputin een poort naar de hel. De geallieerden, onder aanvoering van Professor Broom, zijn er op tijd bij om de boel te sluiten, maar één helse afgevaardigde in de vorm van een bloedrood dreumesje met hoorntjes en een staart komt op aarde terecht. Broom (John Hurt) neemt het monstertje onder zijn hoede, en onder zijn beschaafde normen groeit deze Hellboy op tot grimmige superheld met diabolische neigingen maar desondanks one of the good guys.

Good vs Evil

De plot is dat Rasputin - en de nazi's - na ruim een halve eeuw weer opduikt om zijn werk af te maken. Dat hij daarbij tegenstand verwacht is zonneklaar, want hij heeft een helse brigade monsters gecreëerd die prachtig stampij kunnen maken (met dank aan de toverkunsten van een team PC-geeks). De strijd om de aarde is losgebarsten, en wat een herrie geeft dat. Regisseur Guillermo del Toro weet daarbij de licht ironische ondertoon te behouden zonder in obligaat camp te vervallen. Het is een special effects-feestje van de bovenste plank, met een daverende Ron Perlman in de rol cynische Hellboy, die net als een Pinokkio zo graag bij de mensen wil horen maar toch anders is.

Mefisto's Six Flags

Het is een actie-avonturenfilm waarin zoveel gebeurt en die zo rijk is aan art direction, dat ie eigenlijk op groot scherm het best tot zijn recht komt. Maar wat deze film op DVD toch een treetje hoger zet, is de uitgebreide bonusdisk met fantastische extra's. En die krijg je er in de bioscoop niet bij. Weggelaten scènes, storyboard introducties, uitleg over special effects, grappig commentaar van Perlman als titelheld, en veel meer. Hellboy is als een enerverend dagje Six Flags gebouwd door Mefisto, waarna je nog een keer van alle attracties kunt nagenieten. Hartstikke leuk.