DVD met de eerste 4 afleveringen van de moeder aller detectives, Inspector Morse. Dit fijnzinnig kalme Britse speurwerk is tijdloos goed en 14 jaar na dato nog niets aan intrige ingeboet.

Humeurige Morse

In 1987 kwam John Thaw voor het eerst met zijn verweerde kop op de Britse televisie als Inspector Morse. De humeurige, immer dorstige, cultureel onderlegde en uiterst scherpzinnige detective zou 14 jaar lang het paradepaardje van de ITV-detectives blijven. De serie is gebaseerd op de boeken van Colin Dexter, en gesitueerd in de meest adequate omgeving voor een inspecteur met zulk intellect: Oxford.

Chemistry

De eerste vier afleveringen staan op deze DVD, en daarin maakt Morse kennis met het hulpje dat voortaan een groot gedeelte van zijn gage moest offreren aan Morse's vele glazen bier in de pub: Lewis. Met de wat boertige maar toch snuggere Lewis kreeg Morse een fabuleuze chemistry.

Dat de kwaliteit van deze eerste afleveringen iets minder is dan de daaropvolgende seizoenen, doet aan de genialiteit van de episodes niets af. Ook al was het pas later dat de BBC, wegens het succes, maar liefst 2 maanden de tijd kreeg om één aflevering te produceren. Maar zelfs deze eerste episodes weerspiegelen de superieure opzet van Morse door de manier waarop de personages worden neergezet.

Handelsmerk

De diverse handelsmerken van de serie krijgen al in de eerste aflevering, The Dead of Jericho, hun beslag. Morse zingt in een kerkkoor, en heeft vlindertjes in de buik van een van zijn co-zangeressen. Zij wordt vermoord, Morse wordt bij de zaak betrokken en krijgt te maken met Lewis alsook met zijn dommige commissaris. Deze aflevering is geschreven door Anthony Minghella, de man die 10 jaar later een Oscar zou winnen met The English Patient.

Tijdloos goed

De andere drie afleveringen zijn net zo boeiend. In The Silent World of Nicholas Quinn ontdekt een slechthorende man een vies complotje en wordt later dood gevonden. Het pastorale Britse platteland wordt opgeschrikt door de moord op een conciërge in Service of all the Dead, en Liz Hurley heeft een van haar eerste tv-optredens als schoolmeisje in Last Seen Wearing, waarin een schoolmeisje een half jaar wordt vermist. Het is tijdloos goed allemaal, dit fijnzinnig kalme Britse speurwerk dat 14 jaar na dato nog niets aan intrige heeft ingeboet.