Deze misdaadthriller met fabuleuze cast plus regisseur met klinkende CV, ontstijgt ondanks die franje niet het niveau van een doorsnee tv-politiefilm.

Kaufman? Kaufman!

De regie van Twisted is in handen van Philip Kaufman. Een verbazingwekkende man. Hij heeft met The Unbearable Lightness of Being laten zien dat hij net zo voortreffelijk meditatieve Oost-Europese cinema kan leveren als grimmige superthrillers zoals Se7en. Of Quills, waarmee hij de perfide geest van Marquis de Sade uit de historische kerkers trok. En dan nu Twisted: een raadselachtige productie voor een man met zijn talenten. Alhoewel, Kaufman doet exact de job met het materiaal wat hij voorhanden heeft, maar hoe je het ook wendt of keert, Twisted is geen scenario om over naar huis te schrijven.

Ashley? Ashley!

Tweede cast-opmerking: Ashley Judd. Twisted is na Kiss The Girls, Double Jeopardy en High Crimes haar vierde thriller die wel met smeerkaas gemonteerd lijkt. Talent heeft ze, ze komt prachtig uit op het doek, maar boeien, ho maar. Haar rol in Twisted als Jessica Shepard, inspecteur Moordzaken, is alweer van hetzelfde laken een pak. Ze is veel te slordig neergezet als drinkende, vloekende, ruige smeris in San Francisco, die voor geen kleintje vervaard is. Het zijn in formulefilms als deze de types bij uitstek die in de psychologische spelletjes van seriemoordenaars meegesleurd worden.

De plot

Want wat wil het geval? Jessica is ruig, dus heeft ook een sliert one night stands in haar rugzak. Dat hoort bij emotioneel afstandelijke vrouwen. Maar alsof ze een vrouwtjesspin is die na de daad de dodelijke steek toedient in plaats van een sigaretje opsteekt, eindigen haar kortstondige minnaars steevast in een bodybag. Is zij de moordenaar? Haar mentor (Samuel L. Jackson) en dienstpartner (Andy Garcia) geloven daar niets van, en helpen mee het raadsel te ontsluieren. Hun Jessica drinkt weliswaar als een vis, maar een good cop als zij zou zich toch wel iets herinneren van slachtpartijen en martelpraktijken waar al de mannen slachtoffer van werden. Of haar merk bourbon moet beslist van de markt worden gehaald.