Uiterst vermakelijke en tegelijkertijd onthutsende documentaire over de fastfood-cultuur in Amerika (en elders)

McDonaldisering

De McDonaldisering van onze eetcultuur wordt niet alleen door culinaire fijnproevers verafschuwd. Ook in de medische sector wordt steeds vaker alarm geslagen over de slopende gevolgen van een dieet van hamburgers, patat, emmers cola en milkshakes. Overgewicht is in Amerika een ernstige volksziekte aan het worden: dat continent zinkt nog een keer de oceaan in onder al die speklappen die erop rondwaggelen.

3x daags fastfood

Rode draad in deze documentaire is de perfect gezonde Amerikaan (en schrijver/regisseur) Morgan Spurlock, die gedurende een maand al zijn maaltijden - 3x per dag - bij McDonald's gaat nuttigen, bij wijze van experiment. Drie artsen onderzoeken hem regelmatig, en binnen afzienbare tijd zijn hun diagnoses ontluisterend. Suikerspiegel, lever, bloedsomloop, darmen en de rest schieten met zevenmijlslaarzen achteruit. Vooral het vliegensvlugge verval van de lever door al dat junkfood is shocking: om nog niet eens te spreken van Morgan's keurig platte buikje dat al rap over zijn broekrand gaat blubberen.

Kotsen & Oscar

Arme Morgan. De eerste paar dagen hangt hij kotsend over de plee omdat hij de Super Size McDonald's maaltijden nauwelijks kan verteren. Daarna ontwikkelt hij een verontrustend soort van verslaving aan die overdaad vet en suiker. Tegelijkertijd met die monstrueuze eetgewoontes, wordt het algemene voedselpatroon van Amerika door hem in kaart gebracht. Met deskundigen aan het woord, overzichten, statistieken, en veel, heel veel beelden van Amerikanen die ploeterend vooruit zwoegen met tientallen overtollige kilo's vet vlees op hun lijf - als ze al kunnen lopen. Morgan heeft er goed gedocumenteerd werk van gemaakt, en de creatieve montage verdient een pluim. De Oscar-nominatie voor Beste Documentaire die hem net is toegekend, is meer dan terecht.