De documentaire over de doodgeschoten rapper Tupac Shakur is naast een biopic ook een weergave van de rapcultuur in de States.

Tupac voice-ver

Het wonderlijke aan Tupac: Resurrection is dat de voice-over van Tupac zelf is. En hij is al jaren dood. Een van de producenten van de documentaire, zijn moeder Afeni, heeft veel materiaal bij elkaar kunnen sprokkelen om haar zoon vanuit zijn graf te laten praten. De rap star praatte namelijk erg veel over zijn dood terwijl hij nog leefde.

Black Panthers

Afeni gaf Tupac de vleugels voor zijn felle tirades over de zwarte onderklasse in Amerika. Als lid van de Black Panthers was zij veroordeeld en zwanger van Tupac toen zij in de gevangenis zat. Door haar activiteiten kreeg Tupac zijn strijdlust met de paplepel ingegoten. Zo ontwikkelde het stille jongetje, dat veel poëzie en Shakespeare las, zich tot de omstreden rapper die voortdurend de headlines bestormde.

Slecht imago

De documentaire is knap in elkaar gezet, met fragmenten, interviews, archiefmateriaal en een meeslepende soundtrack. Al neigt het soms naar hagiografie (moeders blijven moeders), het is interessant en vaak fascinerend om Tupac zijn zegje te horen zeggen over zijn woeste imago waarmee hij uiteindelijk in het stof beet. Tupac is beslist geen stommeling, en net zo vaak zachtaardig als uiterst verbaal agressief en gewelddadig.

Armoe

Tupac rapte over wat hij in zijn jeugd heeft gezien en meegemaakt. Een cultuur van geweld in de straatarme getto's van New York, later Baltimore, en toen Marin City. Zelf geen lieverdje, is hij meerdere malen veroordeeld en belandde ook in de gevangenis. De manier waarop hij zijn woede verwoordde over de uitzichtloosheid van de zwarte onderklasse in zijn songteksten, haalde hem tevens de woede van zwarte Amerikanen op de nek, vooral van vrouwen die moe werden van dat raptaaltje over bitches, hos en sluts. En toen ook de rappers van de East Coast in oorlog leken met de rappers van de West Coast, waren er iets te veel mensen die Tupac niet meer konden luchten of zien.

Dood

Over die vijanden is de documentaire niet mis. En wie de verschillende versies kent van de moord op Tupac (de dader is nooit gevonden) zal uit deze film een conclusie kunnen trekken. Maar tussen al het geweld door, kan Tupac ook vaak zijn intelligente zijde laten zien, getalenteerd en diep filosofisch. In september 1996 werd die stem voorgoed gesmoord, en daarmee verloor de onderdrukte klasse in Amerika een belangrijk hetzij discutabel icoon.