Eerste seizoen van The O.C., over steenrijke volwassenen en tieners in het peperdure Orange County, Californië. Ondanks soapy elementen ontstijgt de tv-serie het glossy flutniveau van BH 90210 of Melrose Place.

Bad boy Ryan

Centraal staat bad boy Ryan Atwood, die wordt opgenomen in het puissant rijke gezin Cohen. Moeder Kirsten ging als laatste overstag, vader Sandy en zoon Seth hadden Ryan al in hun hart gesloten. Want hij is dan wel een straatjongen uit een kansarme buurt, hij heeft hersens en is geen onverbeterlijke veelpleger. Na wat wikken en wegen besluiten de Cohens hem een kans te geven, en zo belandt Ryan in de wereld van Paris Hilton.

Oppervlakkigheid ten top

De buren zijn de Coopers: dochter Marissa, voor wie Ryan een zwak heeft, en haar stuitend oppervlakkige moeder Julie. Marissa heeft een relatie met Luke, die met argusogen naar Ryan kijkt. Maar hij is niet de enige: de O.C.-tieners hebben regelmatig wilde feestjes in kapitale villa's, waar karrenvrachten drank, drugs en seks de inhoudsloosheid van de rich kids onderstrepen. Ryan is een intrigerende outsider vanwege zijn afkomst, Seth omdat hij een aardige knul is die niet hip en cool meedoet aan gedragscodes.

Klassenverschil

Rammelende relaties, slippertjes en verliefdheden zijn de geijkte soap-elementen. Iedereen is onwaarschijnlijk mooi en meisjes lopen voornamelijk in bikini. Maar wat The O.C. interessanter maakt, zijn de redelijk goed ingebouwde plotlijnen over het klassenverschil en family values. Tegenover de Coopers die bijna panisch hun status etaleren om er maar vooral bij te horen (terwijl het intern een rommeltje is), behouden de Cohens hun integriteit en doen fiks water bij de society-wijn.

Dork

Het zijn nog altijd geen dramatische ontwikkelingen om van achterover te vallen, maar het maakt The O.C. tot een vrij acceptabele serie in dit genre dat in de regel niet verder komt dan wie-doet-het-met-wie. Deze basis schept de mogelijkheid voor tal van (nieuwe) personages, die een plek vinden in het verhaal zonder als karikatuur te hoeven opdraven. Moet ook gezegd dat de hele jonge Benjamin McKenzie als Ryan en Adam Brody als Seth zich uitstekend redden. Vooral Brody als integere dork is een parel.