Miniserie uit 1981, gebaseerd op het gelijknamige boek van Evelyn Waugh. Met een nog piepjonge Jeremy Irons, die met deze tijdloze tv-serie zijn naam op de kaart zette.

Kwaliteitsserie

Vaak wordt Brideshead Revisited beschouwd als de moeder aller tv-series. De kijkdichtheid was inderdaad overweldigend, maar het werd dan ook uitgezonden in een tijd waarin er maar een paar omroepen waren. Geheid dat het kijkerspubliek en masse voor de buis zat als er wat goeds werd uitgezonden: en bij ontstentenis van videorecorders zorgde men ook dat je klokslag op tijd paraat zat.

Tand des tijds

Echter, ruim 30 jaar later blijkt Brideshead Revisited de tand des tijds glorierijk te hebben doorstaan. De teloorgang van de Britse aristocratie en zedelijke regels omtrent wat mocht en wat niet, worden nog altijd prachtig verbeeld door de twee hoofdpersonen: Charlie (Irons en Sebastian (Anthony Andrews). Twee jonge studenten die elkaar ontmoeten op Oxford, en hechter bevriend raken dan ze willen toegeven. Traditiegetrouw wordt er flink gezopen, maar Sebastians groteske dorst begint door het onuitgesprokene wanhopige trekjes te vertonen.

Ensemble

TV-series zijn een uitstekend medium om complexe boeken zoals dat van Waugh te verfilmen. In deze 11 uur durende serie op DVD krijg je inzicht in de complexe karakters, hun worstelingen met seksualiteit en hun levens. En al dit tegen de achtergrond van die prachtige Britse mansion Brideshead, een illustratief boegbeeld van the Old English Empire. Het ensemble heeft zich met hartstocht vastgebeten in hun personages: vooral Irons en Claire Bloom als Sebastians moeder, die zich op de ruimte die conform de tijdgeest beschikbaar was, als een monument laat gelden.