Politieserie uit 1996 met een paranormaal begaafde inspecteur aan het roer: naarmate het jaar 2000 nadert, neemt het aantal gruwelmoorden toe.

Millennium-moorden

Voormalig FBI-agent Frank Black is terugverhuisd van Washington D.C. naar Seattle. Daar sluit hij zich aan bij de Millennium-groep, een geheim genootschap van speciale agenten. Zij maken zich ernstig zorgen om het toenemend aantal moordzaken dat verband schijnt te houden met het nieuwe millennium. Net zo bogus als dat Y2K-verhaal, zou je zeggen, maar nee hoor: de serie is luguber genoeg om de fans van hardcore murder cases tevreden te stellen, ook ver na de millenniumwissel.

Luguber

Want luguber is het zeker. Seattle staat sowieso niet bekend als de vrolijkste stad van de States, dus dat naargeestige, duistere sfeertje met veel regen en betrokken luchten is een ideale setting voor de griezelige cases die Black op zijn bordje krijgt. Millennium is te vergelijken met de thriller Seven: ook veel regen, en bedrukte gezichten door al het walgelijks waarmee ze geconfronteerd worden. In de pilot-aflevering, waar deze DVD-box mee opent, zit de akeligste slachtofferzaak sinds het Sloth-slachtoffer uit Seven; zó weerzinwekkend dat het voorlopig op je netvlies gebrand zal blijven.

Flashbacks

Agent Black (Lance Henrikssen) heeft de speciale gave dat hij op de crime scene in de huid van de moordenaars kan kruipen. Dan krijgt hij flitsen door van wat er met de slachtoffers is gebeurd, vlak voordat ze worden omgelegd - en die killers in Millennium blinken niet bepaald uit in medemenselijkheid. Black is toch al geen happy camper, en die bovenmenselijke gave verteert hem van binnen. Hij moet alle zeilen bijzetten om de gruwel van zijn werk te scheiden van het huiselijke leven met vrouw en dochtertje.

X-Files

Het paranormale en de duistere settings, zijn vergelijkbaar met die van de X-Files. Alleen moet Black ermee dealen dat de omineuze horror bij de mens zelf vandaan komt. Elke episode duwt hem verder de krochten in van de sadistische en doorgedraaide psyche. Het is dan ook onvermijdelijk dat gaandeweg er scheurtjes ontstaan tussen hem en zijn vrouw, waarmee ook het psychologische aspect wordt aardig uitgewerkt in deze serie. Een aanrader dus, maar je moet wel een stevige maag hebben.