Film uit 1984 over de oorlog in Cambodja waar een Amerikaanse journalist bij betrokken raakt: de film sloeg indertijd in als een bom, en heeft nog niets van zijn waarde verloren.

Politiek pamflet

The Killing Fields is een kritisch, politiek pamflet zoals die in die tijd wel vaker werden gemaakt over Amerika's bemoeienissen in Azië. Maar waar films als The Deer Hunter en Platoon vooral gericht waren op Amerikanen zelf, draait het grootste gedeelte van The Killing Fields om Dith Pran, een Cambodjaanse journalist. Hij sluit vriendschap met Sydney Schanberg, correspondent voor de New York Times. Als Pol Pot met de Rode Khmer als een verwoestende golf over Cambodja spoelt, moet Sydney vluchten en blijft Pran achter.

Werkkampen

Pran valt ten prooi aan de wrede ideologie van de Rode Khmer. Hij verblijft vier jaar in een werkkamp, onder onbeschrijflijke omstandigheden. Gebrainwashte tieners en volwassenen leidden deze kampen met een waar schrikbewind, waarbij ontelbare slachtoffers zijn gevallen. Pran doet zich al die tijd voor als ongeletterde boer, omdat elke vorm van ontwikkeling door de Khmer werd beschouwd als verzet, waarop geheid de doodstraf stond.

Bedekte waarheid

Waar de film vooral slaagt, is het weergeven van de keten van gebeurtenissen die uiteindelijk beslag krijgt met de catharsis door Pol Pot. Cambodja wordt geteisterd door terreuraanslagen, Amerika dropt bommen: en wat de buitenlandse persdiensten aan informatie mogen doorspelen naar het thuisfront, is geen registratie van het leed van de Cambodjanen zelf, die de hoogste prijs betaalden voor de machtsstrijd die zich boven hun hoofden afspeelt.

Tirannie

Regisseur Roland Joffé heeft die taak met verve vervuld. Het dagelijks leven wordt steeds beklemmender, mensen vertrouwen elkaar niet meer, er wordt gefluisterd, bomaanslagen ontregelen de samenleving, en het monster van de paranoia groeit. Het legt de bodem voor een verscheurd land, dat uiteindelijk resulteert in vele gruwelijke massagraven en tirannie te midden van die onbeschrijflijk mooie natuur van Cambodja.

Op de extra disk staat een uitstekende documentaire, met een tijdlijn van alle gebeurtenissen die leidden tot de genocide in Cambodja. Joffé's versie geeft daar al een prima overzicht van, inclusief de directe gevolgen voor de mensen zelf, maar met die documentaire eroverheen krijg je een totaalbeeld van een complexe, destructieve episode in de geschiedenis.