Competente tv-serie met agente Sam Waters in het epicentrum van een FBI-team: ze is een briljante psychologe die misdadigers opspoort met een zesde zintuig

Clarice en Sam

Sam, kort voor Samantha, lacht nooit. Dat heeft ze gemeen met Clarice Starling (Jodie Foster), die met the griezelthriller The Silence of the Lambs filmgeschiedenis schreef. Sam is duidelijk naar haar gemodelleerd: toegewijd, intelligent, ziel voor de slachtoffers, en doorgaan tot het naadje.

Prooi als jager

Sam is ooit zelf mikpunt geworden van haar prooi: zoveel wordt duidelijk in de pilot-aflevering. Haar echtgenoot werd door een psycho vermoord, en die liet daarbij het berichtje achter dat ook zij op zijn hit-lijstje stond. De Ayaan van de FBI-dienst ging daarna undercover, maar talenten als zij kunnen niet gemist worden.

Bloedserieuze ernst

Sam wordt overgehaald back in the game te komen. Ze doet het met tegenzin, want het landelijke leven waarvoor ze had gekozen, met goede vriendin en dochtertje, is een stuk aangenamer (en veiliger) dan het onderzoeken van bloederige moordscènes en het 'profilen' van gemankeerde psychopaten. Vandaar dat serieuze snoetje van haar, dat ze consequent alle 22 afleveringen blijft volhouden. Maar die karaktervastheid is een van de charmes van deze verder prima geproduceerde serie.

Jodie versus Ally

Helemaal origineel is het niet om de FBI-agent tot doelwit te maken van een loslopende seriemoordenaar, die in Profiler rondglibbert onder de naam Jack of all trades. Sinds die beroemde Lambs-thriller is 't een beproefd concept. Deze schurken zijn ook zonder uitzondering extreem slim, en koesteren een merkwaardig soort genegenheid voor mooie, intelligente FBI-agenten.

Toch is die Jack een meerwaarde, omdat Sam elke episode ander speurwerk op haar bord krijgt, en haar nemesis vooral dienst doet als onzichtbare vijand in de coulissen. Een rip-off van Lambs is het dus niet echt - eerder een geslaagde spin-off, kunnen we zeggen. Bovendien is Ally Walker als Sam capabel genoeg om de concurrentie aan te gaan met Foster.