Lauwe poging van regisseur Uwe Boll over het fenomeen High School Shootings. De bekendste films naar aanleiding van de tragische slachtpartij door scholieren in Columbine, zijn van Michael Moore (Bowling for Columbine) en Gus van Sant (Elephant).

Beide zijn films die met doordachte zorg deze moeilijke kwestie aankaartten, en niet met gemakzuchtige antwoorden op de proppen kwamen. Moore heeft zelfs het hele geweld- en wapenklimaat van de VS erin betrokken.

Kartonnen figuren

Boll heeft een aantal zeer zwakke verfilmingen van compu-games op zijn naam staan, en lijkt niet de aangewezen persoon om zich over zo'n precair issue als high school shootings te buigen. Dat is hij dus ook niet. Het clubje tieners dat zogenaamd als voorbeeld moet dienen voor de belevingswereld van de gemiddelde Amerikaanse scholier, zijn platkartonnen figuren die vooral wrevel opwekken. Bij het clubje over the top gajes en de gepeste jochies, heeft Boll voor de variëteit nog het hippe snolletje ingelast, de dealer, het zwangere meisje en 't snoesje met fout vriendje. We hebben ze vaak voorbij zien komen, maar vergeleken met deze zwik acteren zelfs de tieners in Dawson's Creek als Robert De Niro.

Scoren!

De gemiddelde Amerikaan wordt vaak oppervlakkigheid verweten, maar zo vlak als Boll het schetst, is een gotspe. Wat is dit volgens hem: ook een computerspelletje? Zet je joystick 1 seconde op de tienerzwangerschap - 10 punten. Stoer verhaal over een aanranding - 12 punten. De ruwe alleenstaande vader is ook een paar puntjes waard, en een bonus behaal je met scènes waarin 2 jochies gepest worden door een overmacht aan karikaturaal tuig. De topscore is natuurlijk de shoot-out, waarbij de leraar die strenge onvoldoendes uitdeelt ook een portie lood in zijn thorax krijgt gepompt.

Doorsnee

We zijn niet onder de indruk van deze landerige kids, die voornamelijk op bed hangen, naar heavy-metal grafherrie luisteren en brallen. Niet van Jurgen Prochnow, met zijn bad guy-tronie uit doorsnee actiefilms, en dito Michael Paré; beiden ernstig miscast als leraar. Niet van het handjevol clichésituaties die in de ongeloofwaardige massamoord eindigen. En al helemaal niet van Boll's gemakzuchtige scenariootje over dit onderwerp, dat beslist serieuzer aandacht had verdiend.