In de jaren zeventig bedacht een groepje spitsvondige en hyperintelligente Britten een tv-komedie met wereldveroverende humor. Het absurdisme van Monty Python's Flying Circus werd overal omarmd. Nu op DVD: hilarische sketches die na al die jaren nog niet aan kracht hebben ingeboet.

Idioterie

And Now For Something Completely Different is een verzameling idioterie, meligheid, scherpe humor en volstrekte gekte. De acteurs John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Eric Idle en Graham Chapman hebben jarenlang Monty Python-sketches voor tv vervaardigd, en ook enorme successen in de bioscoop geboekt met films als Life of Brian en the Holy Grail.

Dode papagaai

In deze verzamel-DVD staan hoogtepunten als de beledigde Cleese, die met een morsdode papagaai de dierenwinkel instapt, waarbij de eigenaar blijft beweren dat het beest nog leefde toen hij hem kocht. Probeer het daar maar 's droog te houden. Ook de gekkenrace is hilarisch, als 5 dumbo's een traject afleggen waar ze zoiets mafs als vastgebonden konijntjes voor hun raap moeten schieten.

Slappe lach

Het is 85 minuten Monty Python ten voeten uit. Met scènes waarbij je begint te gniffelen, overgaat in grinniken, dan hopeloos giechelen en vervolgens hopeloos de slappe lach krijgt. Als je de Monty Python humor kunt waarderen natuurlijk. The British Five heeft een heel eigen stijl en signatuur, en wie er geen been in ziet zal de schouders erbij optrekken. Het zijn in feite de voorlopers van Jiskefet, al gaan de Pythons in absurdisme veel verder, vooral in de animatie-tussenfilmpjes. Fijne nostalgie, die na ruim 30 jaar tijdloos is gebleken.