Deze film is uit 1986 en speelt zich af rond 1750. Maar het thema, schurende culturen en religieuze uitbuiting, is nog altijd actueel.

Europees drama

De overtocht naar de nieuwe continenten was vooral voor Europa heel gunstig. De bewoners van de landen zelf verging het een stuk slechter. The Mission belicht een van de vele drama's die zich daar hebben afgespeeld, omdat de Europeanen die barbaren met hun rare godsdiensten wel eens even op hun nummer gingen zetten. Het was geen al te beste periode in onze geschiedenis, en films als The Mission zijn dan ook kritische registraties van een weinig florissant verleden.

Verstoorde idylle

Als een slavenhandelaar (Robert De Niro) in gewetenscrisis komt, belandt hij bij een jonge Jezuiet (Jeremy Irons) die met een indianenstam een paradijselijke commune heeft opgebouwd. Maar de Europese machtshebbers willen het anders - geld is immers in het geding - dus hun idylle in het prachtige regenwoud wordt wreed ten einde gebracht.

Religie

The Mission is een heftig tragische film, maar ook een hele belangrijke. Vooral de visie van de Jezuiet is bijzonder: hij heeft de ware essentie van de religie (welke religie dan ook) gevonden, en die is er een van vreedzaamheid, respect en liefde. Het is schrijnend om te zien hoe geld, machtswellust, en koloniaal imperialisme dit te gronde richten.

Extra's

De DVD Special Edition levert volop informatie over de vragen die een film als deze zullen oproepen. Regisseur Roland Joffe gaat diep in op de materie van het verhaal, zijn filosofie over dit tijdperk, en doet niet zonder trots - en terecht - uit de doeken hoe hij de natuurshots in die film op camera heeft vastgelegd.