Van de grootste neuroot van New York, Woody Allen, verscheen deze puike DVD-box met Allen's beste werk van de afgelopen jaren.

Neuroses

In deze collectie zitten Celebrity, Deconstructing Harry, Sweet & Lowdown, Small Time Crooks en een fraaie documentaire over Allen zelf. Het is een uiterst toegankelijke, prima collectie films, waarin Allen veel meer verhaal en veel minder relaties doet. Vooral in de jaren 80 had Allen er een handje van om de niet verstokte fans bloednerveus te maken met zijn eeuwige gejakker over vrouwen en psychiaters.

Superieure Penn

Het absolute toppunt van deze collectie is Sweet & Lowdown. Daarin speelt Sean Penn een rol die makkelijk als de beste uit zijn carrière tot nu toe aangemerkt kan worden. Penn is een gitarist met een mineur alcoholprobleem en een ontstellende adoratie voor een van de grote gitaristen ter wereld. Hoe ijzersterk Allen zijn acteurs kan leiden naar topvertolkingen, bewijst hij ook in Celebrity. Charlize Theron, Leonardo DiCaprio en Famke Janssen hebben maar een paar tellen nodig om zich monumentaal als karakters te bewijzen.

Britse Branagh als New-Yorker

In Celebrity is het Kenneth Branagh die de show steelt door Woody Allen, die zelf niet in deze film zit, smetteloos na te spelen. Die nerveuzige gebaren, dat gestotter, dat dreinende toontje dat hoog kan overslaan, die fladderende handen. Het is nog leuker om Branagh zo typisch Allen te zien nadoen dan neurotische Allen zelf. Gaat het in Celebrity voornamelijk over een man en zijn vele relaties, Allen laat het gepsychologiseer achterwege. Het is vooral hilarisch, al trekt hij stevig van leer. Celebrity is immers tevens Allen's visie op roem, en daar kreeg hij tijdens de hetze rondom zijn relatie met adoptiefdochter Soon-Yi een heel andere kijk op.

Vintage Allen

Dan Deconstructing Harry en Small Time Crooks. De laatste is een grappig misdaadverhaal met een totaal onlogisch gecaste Allen als crimineel. Harry is een stuk bitser, en daarin alweer alleen als schrijver die problematische relaties heeft en mislukte huwelijken. Deconstructing Harry heeft minder scherpe tanden dan Celebrity, maar is nog altijd vintage Allen. In de extra documentaire Wild Man Blues volgt de camera Allen bij zijn geliefde hobby: klarinet spelen. Allen is verknocht aan jazz, en omdat hij elke maandagavond in zijn favoriete club zit, kwam hij nooit naar de Oscar-uitreikingen, die altijd op die dag vallen. Naast jazz registreert de camera ook live Allen's obsessies, gektes en vooral humor.