Serie Britse detectives, gemaakt voor televisie. Centrale figuur is Dr. Bell, die indertijd model stond voor Sir Arthur Conan Doyle’s beroemde Sherlock Holmes.

Bell & Doyle

De tv-serie bestaat uit diverse autonome afleveringen van elk anderhalf uur. De Murder Room-verhalen spelen zich af in Engeland, eind negentiende eeuw. Het maakt de sfeer van de detective lekker sinister, bij gebrek aan (straat)verlichting. De hoofdfiguren zijn Dr. Bell en Dr. Doyle (Arthur Conan dus) die samenwerken om moordzaken op te lossen. Bell’s messcherpe verstand en Doyle's jeugdiger onbesuisdheid vormen een boeiende eenheid.

Competent acteerwerk

Vooral de Britse acteur Ian Richardson, een éminence grise in Groot-Brittannië, is fantastisch als Dr. Bell. Deze sluwe vos ontgaat niets in de whodunits, en in het hiërarchische systeem van weleer geniet hij als dokter het aanzien om het de verdachten extra moeilijk te maken. Doyle en Bell hebben niet de forensic speeltjes waar moderne laboratorium-detectives als het CSI-team mee uit de voeten kunnen, en zij moeten hun murder mysteries oplossen met veel eigen inzicht en psychologische ontleedkunde.

Mystieke episode

De moordzaken in Murder Rooms zijn behoorlijk gruwelijk, want de lijken op de onderzoekstafel zijn vaak in tragische staat. Het geeft deze tv-serie een extra grimmige sfeer. En soms ook mystiek, zoals in de episode The Photographer’s Chair, waar hypnotiseurs en waarzeggers, conform de tijdgeest, de wetenschappers nog in verwarring kunnen brengen. Behalve Dr. Bell natuurlijk, die in elke episode het hoofd koel houdt.

Gotiek

Dat negentiende-eeuwse Engeland is qua art direction fraai gotisch vormgegeven. Het Edinburgh van weleer, waar zich een aantal afleveringen afspelen, doet bijna aan Gotham City denken: die nauwe, duistere straatjes, de geheimzinnige mannen met lange jassen die lange schaduwen werpen over de ruwe klinkers, het ingetogen spel. En dat wetenschappelijke tintje in Murder Rooms is ook een pluspunt. Deze artsen doen zelf allerlei chemisch onderzoek en wonen spannende lezingen bij: de medische wetenschap was toen op ramkoers allerlei ontdekkingen aan het maken. Dit is uitstekende televisie, en ook heel erg Brits – in- en in-Brits.