DVD met Disney’s vervolg op de animatieklassieker Mulan. Al heeft het succes van de voorheen zo beroemde Disney-animatie een gevoelige knauw gekregen door het topwerk van Pixar (met Finding Nemo, Toy Story etc.), toch mogen deze tekenfilms er ook zijn.

Sidekicks

Om even het geheugen op te frissen: Mulan was gebaseerd op het Chinese gedicht over een meisje dat met ware heldenmoed tegen de vijandelijke Hunnen ten strijde trok. Conform de Disney-traditie had deze hoofdpersoon side-kicks die voor de komische noot zorgden: een draakje en een krekeltje.

De legende: wordt vervolgd

De legende gaat door met Mulan 2, een avond- (of middag-)vullende animatiefilm voor – jawel – het hele gezin. De muziek, de grapjes, het verhaal, en de fraaie animatie zijn inderdaad bestemd voor toute la famille. Het verhaal begint met Mulan die ten huwelijk wordt gevraagd door legeraanvoerder Shang. Haar drakerige sidekickje vindt het niks, want hij is bang dat zijn bevoorrechte positie in het gedrang komt. Daarnaast mag Mulan weer het toonbeeld zijn van de krachtige meid die de tijdgeest ver vooruit is. Zij moet drie uitgehuwelijkte prinsessen begeleiden op hun reis dwars door China, en komt erachter dat de dames beslist niet op dit huwelijk zitten te wachten.

Family values

De family values van Disney liggen er altijd net iets dikker bovenop dan bij hun tegenhangers van Pixar. Maar dat is Disney eigen, en ze komen er vrij redelijk mee weg omdat ze toch wel kwaliteitswerk afleveren. Getuige ook de extra's, waarop lolligheidjes staan die ook voor kleintjes leuk zijn. De peuters zullen niet bepaald warmlopen voor De Wereld van Mulan/Achter de Schermen bij Disney (en volwassenen ook niet bepaald, lijkt me) maar er staan wel spelletjes op de extra’s waar ze plezier aan kunnen beleven. De speculaaslucht dampt van deze Mulan 2 af. Gezellig, maar niet te truttig. En het is heel wat beter (en sweeter) tv-vermaak dan die vreselijk fascistische tekenfilms vol space-legers en nare wraakmonsters die elke middag op kinder-tv worden uitgezonden.