Uniek in de filmgeschiedenis hakte Quentin Tarantino zijn wraak-movie Kill Bill in 2 stukken. Hij had te veel goed materiaal om in één film te proppen.

The Bride

En zo bleef de vloer van de montagekamer van Kill Bill zo goed als leeg. De gelauwerde regisseur had sinds 1997 met Jackie Brown geen grote film meer afgeleverd, dus hij had zijn publiek heel wat te vertellen met Kill Bill. Centrale thema is de revanche van The Bride (Uma Thurman) die op haar huwelijksdag wordt neergeschoten door haar voormalige mentor annex vriend. Ze ontwaakt 4 jaar later uit haar coma en ontwikkelt zich tot lean mean fighting machine om zich op haar belagers te wreken.

Aziatische film

De eerste twee killers (en hun dozijnen kompanen) vielen al onder The Bride's snoeiende zwaard in vele, met bloed doordrenkte vechtscènes in Volume 1. Voor Volume 2 bleven er twee over (Michael Madsen en Darryl Hannah), en daarnaast was er Bill himself om mee af te rekenen. Tarantino zet in deel 2 zijn liefde voor de Aziatische film voort, en voegde daar andere genres aan toe. Het is knokken, satire en drama door deze mix van spaghetti-western, samoerai en kung fu.

Charisma: ja en nee

Het is virtuoze cinematografie, maar Kill Bill 2 is niet vlekkeloos. Dat hardnekkig weigeren om veel materiaal te snijden, wreekt zich in bepaalde scènes. Konden Samuel L. Jackson en John Travolta in Pulp Fiction nog verrassend leuk doorleuteren over Hollandse gewoontes als patat met mayonaise: dat kwebbeltrucje blijft niet eindeloos werken. Want ook in Kill Bill 2 is er net zoveel dialoog als vechtpartij. Een acteur als Travolta kon dat aan, en het bezorgde hem een grandioze comeback van de vergeten Saturday Night Fever-held. Tarantino’s keuze voor David Carradine, ooit tv-held in de antieke Kung Fu-serie, is wat ongelukkiger want Carradine heeft niet hetzelfde charisma. Zijn monologen missen hierdoor de vintage Tarantino-signatuur, en komen geforceerd over.

Levend begraven

Wat bij Tarantino wél werkt, zijn de bovenmenselijke trucs en gevechtstechnieken van zijn cast. Vooral Uma’s training bij een Aziatische grootmeester is schitterend. Volstrekt onlogisch qua biologische mogelijkheden, maar helemaal te gek om te zien. En de scène waarin ze levend wordt begraven, blijft dagen door je hoofd spoken.

Extra's

De DVD komt met een bonus CD. Met, geloof het of niet, toch een collectietje weggelaten scènes. Aardig is de registratie van de première van Kill Bill 2 in Los Angeles, met de celebrities op de rode loper en hun geduldige praatjes met de toegestroomde media. The Making of Kill Bill 2 is zondermeer goed geproduceerd, en de Tarantino-adepten kunnen (nog maar ‘n keer) de filmografie doorwerken van de Master of the Nouvelle Violence.