'Stuck in the Middle with You' is een van jaren 70-nummers op de soundtrack van Reservoir Dogs, Quentin Tarantino’s debuutfilm. Op dat gezellige bubblegum-muziekje snijdt Mr. Blonde een agent zijn oor af

"I’m not gay!"

Armani-gangsters Reservoir Dogs was Tarantin's eerste, en volgens velen ook zijn beste. Het is een misdaadfilm met gangsters die Mr. Pink, Mr. Orange, Mr. Blue, Mr. White, Mr. Brown heten. Na de lunch in een restaurant, waar Madonna's maagdelijkheid het onderwerp van gesprek is, gaan de schurken op pad. In slowmotion lopen ze naast elkaar in hun zwarte Armani-suits, looking too cool to live. De scène is onvergetelijk, het gevaar onmiskenbaar, hun intenties meedogenloos. En daaronder klinkt de evergreen Little Green Bag, waarmee Tarantino zelfs die onvoorstelbaar tuttige George Baker Selection (Una Paloma Blanca) nog hartstikke hip maakte.

Nouvelle Violence

Snoeihard geweld om te lachen, dat is de signatuur van Quentin Tarantino. Hij zette hiermee indertijd de filmwereld op zijn kop, en introduceerde het nieuwe genre Nouvelle Violence. Menig regisseur kraaide daarna zijn motto "I make movies that people want to see!" grif na, maar vrijwel geen een behaalde het niveau van de Master. Met zijn Reservoir Dogs als hoogtepunt.

Extra's

Daarom zijn de 2,5 uur extra’s op deze DVD makkelijk te vullen met interessant materiaal. Speciaal voor de Nederlandse markt een interview met George Baker, mét clipje van die Little Green Bag. Veel spannender zijn de extra’s waarin Tarantino, in gepatenteerde turbostijl, over zijn artistieke keuzes praat. Op deze vocale snelheid krijg je hierover dubbel zoveel info dan van wie ook. Leuk om te weten dat een van zijn (oudere) spelers, Lawrence Tierney, al zijn hele leven een woeste reputatie erop nahoudt als onverbeterlijke vechtjas.

Seventies Soundtrack

De bovengenoemde scène met de oor-amputatie is van een maagkrampende kwaliteit. Reservoir Dogs zit er vol mee. Mannen bloeden leeg als aangeschoten wild, kogels worden per dozijn in lichamen gepompt van al wie in de weg staat: mede-gangster of argeloze voorbijganger. En ondertussen kwettert de Super Sound of the Seventies overal onverstoorbaar vrolijk doorheen.