Met Emmy’s overladen miniserie van 6 afleveringen. Het is een productie van HBO, het Amerikaanse tv-station dat inmiddels serieuze faam verkreeg als leverancier van kwaliteitsseries als The Sopranos, Six Feet Under en Sex in the City. Angels in America is van hetzelfde niveau

"I’m not gay!"

"Ik ben geen homoseksueel! Ik ben een hetero die met mannen neukt. Ik heb geen aids, ik heb leverkanker, hoor je?" briest Roy Cohn (Pacino) tegen zijn dokter. Cohn is een titaniumharde advocaat in New York, en zijn arts (James Cromwell) heeft net zijn doodvonnis uitgesproken. Cohn is steenrijk geworden met manipulaties, macht, meedogenloosheid, en rekende Nixon, Hoover en McCarthy tot zijn kennissenkring. Het is onmogelijk dat zo’n powerhouse als hij wordt geveld door een klotevirusje. Denkt hij.

De Plaag

Cohn's woede-uitbarsting is een van de talloze juweelmomenten in deze serie, die voor regisseur Mike Nichols een vrij gewaagde onderneming was. De oplossing voor aids is nog lang niet in zicht, maar de beginperiode van de onbekende plaag die indertijd vooral in de gayscene tot een schokgolf heeft geleid, lijkt zich niet direct te lenen voor een reprise. Zeker gezien de vele nieuwe donkere wolken die zich nadien boven de Amerikaanse natie samenpakten.

Van toneel naar TV

Desondanks is Angels in America een adembenemende serie, met dialogen zo scherp dat je er een envelop mee kunt openen. Opgetekend door toneelschrijver Tony Kushner in 1993, en nu 10 jaar later verfilmd. Dat toneelmatige van het originele script zie je hier en daar wel terug: in de dubbele en soms driedubbele rollen van de cast, in de besloten settings. Maar monumentaal zijn Pacino, Streep en vooral Emma Thompson, als zowel engel der wrake in magisch-realistische scènes als in aardse gedaante als medisch specialiste.

Diabolische nachtmerrie

Pacino's vlammende Cohn, die aan het eind uitgaat als een nachtkaars, is de diabolische nachtmerrie van The American Dream. Hij staat haaks op de zachte Prior, een ander personage bij wie ook aids is geconstateerd. Priors vriend kan de tragedie niet aan en neemt de benen, hoe hard zijn geweten ook knaagt. Hun link is Belize (Jeffrey Wright: geef die man een Oscar), als vriend van Prior en als de verpleger van Cohn, de onoverwinnelijke Cohn die uiteindelijk toch wordt geveld, door dat klotevirusje. Een derde verhaallijn is een getrouwde mormoon, die zijn zwaar religieuze levenshouding als schild gebruikt tegen zijn latente homoseksualiteit.

Tijdloos noodlot

Angels in America is ondanks het loodzware onderwerp wars van obligate sentimenten of politieke statements. Dit verhaal gaat over mensen wier levens van de ene dag op de andere worden verwoest, en die zoeken naar de juiste weg om het spook van hun doem een plaats te geven. Dat maakt deze serie tijdloos, want het noodlot dient zich immers in alle vormen aan.