Het wordt bijna saai om de BBC de hemel in te prijzen, maar als je de DVD Space ziet, ga je wederom keihard voor de bijl. Het is als meereizen in het heelal met Starship Enterprise, maar in plaats van melige aliens met papier-maché klonters op hun voorhoofd, zie je hier the real thing

Verteller Sam Neill

Meereizen met Captain Kirk. In dit geval met presentator Sam Neill, de Australische acteur wiens rol als paleontoloog in de film Jurassic Park toch een wetenschappelijk tintje heeft opgelopen. Maar vertellen kan hij, en deze serie is ook zo opgezet dat een charismatische acteur daar extra meerwaarde aan kan geven.

Ver het universum in

Deze DVD is een speurtocht door het universum buiten ons eigen zonnestelsel. Met puntgave graphics zie je de geboorte van een ster, en de simulatie ervan in microvorm in een laboratorium. Je ogen vallen erbij uit de kassen. Ook omdat deze DVD-serie ietsje ludieker van opzet is dan die van Planets, en beeldender. Planets is vrijwel uitsluitend wetenschappelijk, Space is wetenschappelijk met meer computer-geanimeerde visuals. Dat moet wel, want onze knappe astrofysische koppen zijn een heel end, maar hebben nog altijd niet de ruimteschepen om overal filmpjes te maken.

Zwarte gaten

Maar wat ze hier laten zien, zowel met echte beelden via ruimtesondes als met graphics, is adembenemend. Vooral de episode over de Zwarte Gaten, die wat omineus als ‘monsters’ worden aangeduid. Overigens een predikaat dat terecht is, als de werking van zo’n zwart gat met graphics wordt uitgebeeld. In feite is ‘t om kippenvel van te krijgen, want je wacht met klamme handen af of zo’n alles absorberend fenomeen wellicht in de buurt is en het Zwaard van Damocles ook boven ons hoofd hangt.

Nietige aarde

Elke episode van deze DVD is weergaloos. Het zijn er 6, en met elke aflevering duik je dieper het heelal in. Waar het leven op aarde vandaan komt is onderzocht, en of er 'ander' leven buiten ons zonnestelsel is. Sterren worden geboren en verdwijnen, exploderen of imploderen, asteroïden zwermen als bommen door de ruimte, slaan kraters in de maan (en de aarde); en naarmate je verder de ruimte intrekt wordt onze planeet steeds nietiger. Hopelijk vindt dat rottige zwarte gat (dat veel te dichtbij blijkt te zijn) dat ook.