(Een deel van) de gelovigen zijn er allang uit: god schiep het heelal. Klaar. De wetenschap is wat.. eh… ambitieuzer over de schepping, getuige deze DVD die is gemaakt voor IMAX theaters.

Big Bang

De Big Bang is de meest gangbare theorie die wordt gebruikt om het ontstaan van de aarde (en ons zonnestelsel) te verklaren. En wat ontstaan is, tientallen miljoenen jaren geleden, is nog altijd niet af. Onze aarde is voortdurend in beweging, dus om te spreken van de schepping is, au fond, een tegenstrijdigheid. Deze DVD, vervaardigd voor IMAX theaters, laat zien hoe onze aardbol een proces is van constante veranderingen.

Vulkanen

Met haarscherpe graphics wordt het oppervlak van de aarde in Genesis in kaart gebracht. Met de scheuring van de continenten Europa en Amerika, Afrika en Zuid Amerika. En vooral met onderhuidse krachten als de platentektoniek, die ervoor zorgen dat het oppervlak steeds vernieuwt, land verdwijnt en erbij komt, en gebergtes worden gevormd.

IMAX kwaliteit

Genesis is zondermeer interessant en van goede kwaliteit, maar heeft twee kleine nadelen. De documentaire is nogal kort (een half uur), en hij is oorspronkelijk bedoeld voor het reusachtige scherm van de IMAX-theaters. De prachtige helikoptershots van de rimpelingen van het aardoppervlak (gebergtes) en de machtige scheuringen van de continenten, komen op een televisiescherm niet helemaal uit de verf.

Het is wel een prikkel om het Omniversum weer eens op te zoeken. Temeer daar er bij de extra’s een collectie trailers zit over de Serengeti, Grand Canyon, Great Barrier Reef, Alaska en meer van dat soort schoonheden die in de IMAX theaters te zien zijn.