Dikke box met 6 films + docu over en van La Bardot, het Franse sekssymbool, die in 1956 als een Venus van Milo (en net zo bloot) op het witte doek verscheen. Vanaf dat moment haastten de mannen zich op elk vrij moment naar bioscoopjes om elke glimp op te vangen van Belle Brigitte.

Europa

Brigitte Bardots grote voordeel was dat ze een Europese actrice was. Het fenomeen ‘blonde sekspoes’ had in Amerika een status die actrices als Marylin Monroe tot wanhoop dreven. Europa was in de sixties het continent van het experiment en de avant-garde, zodat de mooie Bardot snoezig met haar borsten kon wiebelen en tegelijkertijd de moderne Europese seksmoraal uitdragen. En de regisseurs stonden voor haar in de rij.

Drieluik

Niet dat alle Europese films de moeite waard waren. Histoires Extraordinaires bijvoorbeeld, een drieluik van Louis Malle, Roger Vadim en Fellini, is curieuze horror uit de koker van Edgar Allen Poe. Ondanks de klinkende regienamen en de cast, met Bardot, Alain Delon en Jane Fonda (dé sterren van die tijd), is het een merkwaardig drieluikje over een liederlijke aristocrate, een foute gentleman en een acteur die elk door hun eigen demonen worden vernietigd. Het komt erg gedateerd over, en schurkt qua vorm tegen conceptuele kunst. En conceptuele kunst uit de sixties is nog erger dan die eyeliner-rouwranden.

Gods schepping

Al een stuk beter is Et Dieu… Créa La Femme, Roger Vadim’s debuutfilm waarin ook Bardot debuteerde. Als een wilde meid in Saint Tropez, die alle mannen het hoofd op hol krijgt en koket ronddartelt op blote voeten onder de Mediterrane zon. Vooral beroemd vanwege het openingsshot, waarin haar zongebruinde vel fraai afsteekt tegen het witte laken. Geen meesterwerk maar wel net zo innemend als het tuitmondje van La Bardot.

Extra documentaire

Ook in het vederlichte Les Bijoutiers du Clair de Lune zwermen de mannen om Bardot; in En effeuillant la Marguérite schrijft ze een schandaalroman; is ze een overspelige in de prima komedie Une Parisienne, en een seksbom in Don Juan. Het is een DVD 6-pack die draait om haar poezelige imago, dat in de extra documentaire Une Premiere nog eens wordt uitgelicht.