Vrouwen in de bokswereld: dat klinkt zo lekker als een klont mayonaise in je biertje. Maar toch was er zo’n tough lady, in het echt nog wel. Ze heette Jackie Kallen, en wordt hier gespeeld door Meg Ryan

Krachttaal

Jackie groeit op als dochter van een bokstrainer. Van kindsbeen af aan is ze vertrouwd met het gebeuk in de ring, de lucht van zweet en vooral de ferme krachttaal van de trainers. Heb je daarvoor een zware tenor nodig? Als ze later groot is, vindt ze van niet. Kennis van het vak is al voldoende, vindt Jackie.

She-power op hoge hakken

En zo negeert ze alle vooroordelen over vrouwen in een mannenwereld, en bijt op haar tanden als ze tegenwerking ondervindt. Van die mannen natuurlijk. Taaie Kallen laat zich niet uit het veld slaan, en onderneemt zelfs de lastigste klus in de profsport: het trainen van een uitgerangeerde lastpak die ‘loser’ op zijn voorhoofd heeft staan, maar toch succes boekt dankzij de inspanning van she-power op hoge hakken.

Te weinig pasas

Deze rol had de ommekeer moeten wezen voor de koningin van de romantische komedie, Meggie-pooh. Ze doet haar best, met haar stem die een paar octaven is gezakt en een snauwerige verbetenheid in haar dictie. Toch is ze als actrice te fragiel en te licht om Jackie Kallen de pasas te geven die voor deze rol nodig is. Het ligt er allemaal té dik bovenop: Jackie knokkend in de mannenwereld gespeeld door Meggie knokkend tegen haar imago.

K.O.-punches

De regie van Charles Dutton is verder uitstekend. Het bokswereldje wordt neergezet met de bekende slow motion shots van dreunende punches op ontwrichte kaken, en sproeiende wonden waarin zweet met bloed wordt vermengd. En in de kleedkamers de foute maffiosi die de winnaar vooraf proberen te bekonkelen, met alweer een glansrol van Tony Shalhoub als zo’n opvliegend stuk vreten. Hij gaat de weddenschap aan met Jackie dat ze het niet gaat redden. Edoch, trompetgeschal: vrouwen staan voor niets, zo blijkt.

The real Jackie

De echte Jackie Kallen was co-producente van deze film, en de waarheid is nogal wat geweld aan gedaan om haar verhaal op het doek te krijgen. Niet dat dit een ramp is. In het echt ging haar huwelijk stuk, en dat zijn van die beslommeringen die bij een fraai robbertje boksen uiterst onwelkom zijn.