Als de NS ergens mee de sier zou maken, zou het met een tiptop productie als deze BBC-serie zijn: De Mooiste Treinreizen. Het is een collectie van bijna 6 uur tsjoeketsjoek door allerlei continenten.

BBC King

Je hoeft niet eens een liefhebber te zijn van treinen of treinreizen om deze productie te kunnen waarderen. Als eerste springt de onnavolgbare kwaliteit van alweer de BBC in het oog. Is het budget? Is het vakmanschap? Meer toewijding? Alles deugt aan deze reisdocumentaires. Het zijn 7 boeiende afleveringen die kriskras over de aardbol zijn gemaakt.

Lekker Mexico

Neem de trip van chefkok Rick Stein door Mexico. Om de haverklap stapt hij uit, en proeft de lokale hapjes. Vertelt er smakelijke anekdotes bij over de streken waarin hij zich bevindt, tot ver in de geschiedenis aan toe, en doet dat -heel Brits- niet zonder humor.

Hij stapt ook zelf de treinkeuken in om tortilla met chilisaus te maken zoals het hoort. Hij ontmoet de in Mexico gevestigde kokkin Diana Kennedy bij wie hij de allerbeste guacemole opsoupeert. Een reis om van te watertanden, en ondanks soms povere regio’s die hij aandoet spat de Mexicaanse levenslust van het scherm af.

Cuba Libre

Ook de trip van Nick Hancock, een bekende Britse tv-presentator, mag er wezen. Bijna geen zin wordt gesproken zonder grapje erin, en als er een stuk spoor ontbreekt (niet ongebruikelijk in Castro Country) maakt hij een wandeling met een gids die na 10 glazen rum doodleuk beweert dat hij een levende dode is.

Zo maak je nog eens wat mee. En ondertussen leest Hancock het boek over alle CIA trucs die er zijn toegepast om Castro uit te schakelen. Terwijl de reis an sich al een belevenis is, schept Hancock er een sjeuig en vooral hilarisch sausje overheen.

IJdeltuit

De andere reizen gaan door Japan, India (met Ian Hislop, die brullend grappige vent uit Have I Got News For You), Senegeal en Mali (met Hollywood-ster Danny Glover), Granada en Maleisië en Singapore.

Die laatste, Maleisië, is ook geweldig, maar de host van die documentaire is Stephen Tompkinson, en da’s een ijdeltuit eerste klas. Elke zin die hij uitspreekt begint met ‘ik’, en hij glimt van genoegen in zijn superluxe slaapcouchette met bediening. Foei. Wel leuk als hij Georgetown aandoet, vernoemd naar de knotsgekke George III die The Old British Empire een nationaal trauma bezorgde door de Amerikaanse koloniën te verkwanselen.