BBC-detective met een superieure Helen Mirren als de blonde ijskoningin DCI Jane Tennison. Ze moet een seriemoordenaar nagelen, en het tegelijkertijd opnemen tegen virulent seksisme binnen het politiekorps.

Politiewerk mannenzaak

Tennison wordt op de zaak gezet als de dienstdoende inspecteur een hartaanval krijgt. Meteen stuit ze op een muur van onwil bij haar staf, want politiewerk is een mannenzaak, zo vindt het korps. Het land heeft een koningin en een vrouwelijke premier, maar oh wee als vrouwen het terrein van de criminologie betreden. Er werken alleen maar mannen op het bureau uit Prime Suspect: de enige aanwezige vrouw maakt kopietjes en slijpt de potloden.

She-labrador

Als snel heeft Tennison door dat haar voorganger er een potje van maakte. Dat zij haar vak beter verstaat is niet omdat zij een vrouw is, maar simpelweg omdat ze beter werk verricht. Ze bijt zich vast in de zaak als een labrador op een kluif, en slaat een bres in het gedogende mannencultuurtje. Het is zonneklaar dat hier een machtsvacuüm was ontstaan zonder controle, met mannen die mekaar de hand boven het hoofd hielden.

Spanning & drama

Prime Suspect is snijdend spannend, en het onderliggende drama maakt het tot excellent tv-vermaak. Schrijfster Lydia LaPlante is ook subtiel genoeg om er geen feministisch pamflet van te maken, maar een boeiende detective over mensen die zijn vastgeroest in bepaalde tradities. Elke verandering binnen zo’n vast patroon gaat gepaard met gepruttel, al is het een nieuw kantoorsysteem. Als dat uiteindelijk positief blijkt te werken, net als met Tennison’s functie, draait het volk wel bij.

Ironisch trekje

Één sneer deelt LaPlante wel uit, en die is bijna komisch – zeker voor deze tijd (de BBC-productie is van 1991). Tennison’s partner thuis is erg trots op zijn slimme, mooie, ambitieuze vrouw. Maar als haar drukke werk inhoudt dat het potje thuis koken er te vaak bij inschiet, trekt meneer het niet meer. Hilarisch. Op elk front heeft Prime Suspect zijn BAFTA (de Britse evenknie van de Oscar) verdiend.

Achter mekaar

Op televisie is de serie al een aantal keren vertoond. Maar steeds in delen, want in totaal duurt Prime Suspect zo’n 4 uur. Dan was het na 50 minuten nerveus op je horloge kijken, want waar werd deze loeigoeie thriller oh zo cru afgebroken? Leve deze DVD dus. Je plant deze schijf in je apparaat en je zit geramd.