‘Cracking a case’ is de Engelse uitdrukking voor een moordzaak oplossen. Politiepsycholoog Fitz is er zo bedreven in, dat het hem de bijnaam “Cracker” opleverde. Vorig jaar riepen de Britten deze jaren negentig politieserie uit tot de beste tv-serie aller tijden.

Drankproblemen

Politiewerk gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Inspector Morse kijkt regelmatig diep in het glaasje, Dalziel van Dalziel & Pascoe ook, en Fitz heeft naast die permanente dorst bovendien een gokverslaving. De ondeugden hebben geen enkel effect op Fitz’ functioneren, want hij weet nog steeds moordzaken op een glorieuze manier te cracken.

Superieure psychologie

Op deze DVD staan drie afleveringen van elk circa 2 uur. One Day A Lemming Will Fly, The Mad Woman in the Attic, en To Say I love You. Het is fijnzinnig, Brits speurwerk uit de oude doos, want de serie gaat al weer een tijdje mee. Toch doet het nergens gedateerd aan. Sterker nog, zonder mobiele telefoons, ingenieuze computersystemen en laboratoriumtrucjes komt de psychologische factor des te sterker naar voren, en daarin excelleert Fitz, die grommend gespeeld wordt door beer Robbie Coltrane (Hagrid uit de Harry Potter-films).

Cast & crew

Cracker heeft grandioze plots, maar kan ook zwaar leunen op de personages. Fitz, met al zijn missers en geslepen geest, houdt de teugels; hij heeft collega’s als heethoofd Chris Eccleston, en tussen Fitz en de sexy DCI Jane Penhaligon (die hij Panhandle noemt) flakkert een vonkje. Ondanks Coltrane’s lobbige voorkomen is dat een volstrekt geloofwaardige subplot. Van Cracker zijn inmiddels al drie DVD-seizoenen in omloop. Go for it.