Voordat Michael Moore zich tot aartsvijand numero uno van de Republikeinen verklaarde met Fahrenheit 911, had hij zijn tv-programma The Awful Truth. Op deze DVD-box staan 2 seizoenen van de tegendraadse show.

Pieter Storms

Elke aflevering is een half uur enerverende televisie. De show begint met Moore die het publiek in de zaal alvast opwarmt voor zijn staaltjes recalcitrantie, die op filmpjes zijn vastgelegd. Als cipier van de waarheid schuwt Moore geen enkel middel om The Awful Truth te onthullen. Soms gaat hij tekeer als een Pieter Storms in het kwadraat, zoals wanneer hij met een doodzieke man op de stoep staat van een verzekeraar die weigert een alvleesklieroperatie te betalen. Hij nodigt de directie uit voor de begrafenis.

Homohaat

Zijn handelsmerk is om de mensen live te confronteren met hun acties. Zoals in de show waarin hij met het grappig getitelde Sodomobiel (een camper vol vrolijke gays) door de Staten rijdt waar mensen met stuitende spandoeken demonstreren: “Fags burn in hell” of “Thank God for Aids”. In de anti-gay preken van de dominees hier valt vaker het woord hel dan in alle kerkdiensten uit 1600: El Moumni is er nog een dotje bij vergeleken.

Puriteinen

The Awful Truth is van jaren geleden, want in de eerste aflevering staat Kenneth Starr en zijn heksenjacht op Clinton’s overspel centraal. Met een stel mensen verkleed als figuren uit het Founding Fathers’ tijdperk, achtervolgt Moore op straat de senatoren die een scheve schaats hebben gereden, en plakt ze met veel kabaal het label “Zondaar” op. Hij is duidelijk geïnspireerd door Arthur Miller’s toneelstuk The Crucible, maar grappig is het zeker.

Rijken, altijd weer die rijken

Soms vliegt Moore wel erg uit de bocht. Een quiz op straat met vragen aan armen en rijken (hoeveel kost een hamburger? Vervang deze stofzuigerzak ‘s?) is wel van erg dik hout. Opvallend is dat de rijken uit het filmpje slank tot erg mager zijn, en alle armen annex arbeiders zowat door het trottoir zakken van overgewicht. Bovendien heeft Moore zelf inmiddels goed geld verdiend met zijn documentaires, en zijn eigen telgje op een dure privé-school geplant. Daar wordt hij wel erg lullig ingehaald door de tijd.

Prima TV

Dat mag de pret niet drukken. The Awful Truth is soms schokkende, overwegend vermakelijke, maar altijd rake televisie. Maar wat Moore hier precies beoogt of zelfs bereikt behalve live confrontatie, dat blijft in het midden. Want of homohaters zich nou zullen bekeren tot common sense nadat ze publiekelijk te kakken zijn gezet, mag u zelf beoordelen.