In 1983 pende David Mamet het vlijmscherpe toneelstuk Glengarry Glen Ross, dat in 1992 werd verfilmd door James Foley met een topsterrencast: Al Pacino, Alec Baldwin, Ed Harris, Jack Lemmon en Kevin Spacey.

Bruut Baldwin

De setting is een makelaarskantoor voor onroerend goed. Het gaat slecht met de zaken, en C.E.O. bruut Baldwin komt de mannen een stevige les leren: ga beter verkopen, stelletje losers. Wie de meeste deals weet te sluiten, krijgt een Cadillac. De tweede in de pikorde een messenset, de derde vliegt de laan uit.

Haantjesgedrag

Het ultimatum haalt het beste en het slechtste in de mannen naar boven om hun huid te redden: agressie, manipulatie, ellebogenwerk en bedrog. En haantjesgedrag, om de vernederende speech van Baldwin vlot te trekken. Welkom in de mannenwereld van David Mamet, die – volkomen terecht - beschouwd wordt als een van de beste scenarioschrijvers van Hollywood.

Bikkelhard

Glengarry Glen Ross is, ondanks afwezigheid van fysiek geweld, een van de hardste films uit de jaren 90. Het script, met een weldaad aan tandenknarsende dialogen, wordt door de brede schouders van dit waanzinnig acterende ensemble nog hoger getild. Dit is materiaal waar elke acteur van droomt. In Nederland werd het stuk later opgevoerd onder de titel Vastgoed BV, dat avond na avond volle zalen trok.

“Fuck you! That’s my name!”

Baldwin speelt de rol van zijn leven als de arrogante klootzak met topcarrière. Zijn oneliners als: “You wanna know my name? Fuck you! That’s my name!” versplinteren de toch al zo gedeukte ego’s. Vooral Jack Lemmon, wiens baan op de tocht staat, krimpt onder Baldwin’s meedogenloze lawine. Foley doet er qua regie nog een schepje bovenop door het vele kille rood en blauw licht, de wat nerveuze cameravoering en non-stop regenbuien rondom het makelaarskantoor.

Extra’s

In de VS is een DVD in omloop met mega-extra’s zoals een tribute aan wijlen Jack Lemmon, de heisa achter de schermen (de acteurs kregen real time ook gruwelijk de pest aan Baldwin), een info-docu over verkooptechnieken, commentaar van de acteurs, regisseur & schrijver. Kortom: alles wat je dolgraag wilt weten, zien en lezen nadat je deze wereldfilm hebt gezien. Helaas biedt de DVD voor de Nederlandse markt niets meer dan biootjes van de cast en scene selection.