De best betaalde tv-acteur van Amerika, Kelsey Grammar, heeft als radiopsychiater Frasier Crane het lulligdom tot kunst verheven. Het is een spin-off van de tv-sitcom Cheers, waar hij tot het vaste bar-meubilair behoorde. In zijn eigen sitcom wordt Frasier omringd door een zelfde hilarische cordon

Pedante snob

Frasier is de pedante, licht snobistische maar toch ook ontwapenende psychiater in Seattle, met een eigen radiotalkshow. Hoe vaak hij live gesprekken verklooit is niet te tellen, maar populair blijft hij. De stemmen van de bellers met problemen komen steevast van bekende acteurs en actrices, die in de extra’s op deze DVD-serie van seizoen 3 nog eens worden herhaald.

Pechvogel

De plots verlopen volgens een vast stramien. Frasier bedenkt een plannetje, koestert vooraf dromen over de grootse afloop, en komt geheid bedrogen uit. Zijn omgeving helpt daarbij een handje, of redden hem uit de penarie. Broer Niles, de Engelse huishoudhulp Daphne, zijn producente Roz, en zijn no-nonsense vader die bij hem inwoont. Elke aflevering worden deze karakters feilloos in het verhaal verwerkt. Zelfs het hondje Eddie is nog grappig.

Komisch talent

Frasier verdient elke dollar die hij opstrijkt: zijn mimiek en komische talenten zijn weergaloos. Er zitten veel schrijvers op deze sitcom die de ene ijzersterke oneliner na de andere neerpennen, en de cast bekt ze lekker weg. Om je gillend te bescheuren is de episode waarin Frasier enthousiast nieuwe vrienden zoekt, en muurvast komt te zitten aan een oersaaie vent die hem niet meer loslaat. Maar hij zit in een rolstoel, en Frasier heeft het hart niet om hem te dumpen.

Sitcom’s best

Hoe scherp de grappen ook zijn, hoe complex soms de situaties: deze sitcom wordt nooit vilein. En dat werkt 100%. Frasier is een sympathieke antiheld, en behoort tot het allerbeste van Amerikaanse sitcoms, naast Cheers, M*A*S*H en Seinfeld.