“De beste film aller tijden” is de vaste slogan voor Orson Welles’ film Citizen Kane. Samen met de documentaire “The Battle over Citizen Kane” is deze DVD-box een parel voor elke filmliefhebber.

Megalomanie

Er is geen film zo vaak geanalyseerd en ontleed als Welles’ Citizen Kane (1941). Het verhaal beschrijft de opkomst en ondergang van een mediamagnaat met megalomane trekjes. De eigenwijze Welles, die tevens de hoofdrol speelde, had veel weg van zijn protagonist. Hoogbegaafd, bezeten, gedetermineerd en immer recht op zijn doel af: wat hij wilde, zou hij krijgen ook.

Genie Welles

Qua achtergrondinformatie is Citizen Kane net zo interessant als de film zelf, zoals de documentaire The Battle over Citizen Kane aantoont. De geniale Welles was 24 jaar oud en had nog nooit een film gemaakt. Maar hij was al een legende in de theaterwereld, en had Amerika met het radiohoorspel War of the Worlds een heuse stuip bezorgd (men dacht dat er echt marsmannetjes geland waren). Studio RKO gaf hem alle credits en bleef hem steunen, ook toen bleek dat Kane gemodelleerd was naar het leven van mediatycoon William Randolph Hearst. De Hollywood-bonzen sidderden voor hem, en Hearst trok alles uit de kast om de release van Citizen Kane te verhinderen. Schavuit Welles leek er plezier aan te beleven de oppermachtige Hearst te schofferen.

Vete

Naast de publiciteit die Welles genereerde vanwege zijn vete met Hearst, werd Citizen Kane ook op zijn eigen merites beoordeeld door filmcritici. En om Welles’ baanbrekende cameratechnieken te prijzen, kwamen ze lofzangen tekort. Toch zou het nog 15 jaar duren voordat de film echt de publieke respons kreeg die Welles voor ogen had.

Topkwaliteit

Zo accuraat als de film, is de kwaliteit van deze 2-disk DVD-box: zeker voor een film uit 1941. Het geluid (Dolby Digital 2.0) is opgepoetst, en de studio heeft er geen blikkerige sound-mix van gemaakt. De documentaire The Battle over Citizen Kane (109 minuten) is eveneens excellent, met veel talking heads en een gedegen achtergrondstudie van zowel Welles als Hearst. En wie hierna nog meer wil weten over het meest besproken monument uit de filmgeschiedenis, kan nog op zoek naar de film RKO, de prima gedramatiseerde versie van deze bekendste battle in Hollywood.