Als een meisje zelfmoord pleegt op de dag van haar huwelijk, gaat haar broer op onderzoek uit. Fraai gestileerde thriller.

Murk, Mørke op zijn Deens, is een thriller van regisseur Jannik Johansen. In real life zag Johansen zich geconfronteerd met een geval van zelfmoord in zijn naaste omgeving.

Door deze emotionele betrokkenheid is hij erin geslaagd om deze thriller een zeer persoonlijke diepte te verschaffen, waarmee hij het suspense-element van Murk psychologische meerwaarde geeft.

Spoedhuwelijk

In Murk zien we de dertigers Jacob en Nina. Jacobs zusje Julie is na een zelfmoordpoging gehandicapt geraakt. Via internet leert zij een man kennen, de gezette Anker. Voordat de familie goed en wel kennis met elkaar heeft gemaakt, zijn de twee al getrouwd. Diezelfde avond pleegt Jacobs zusje zelfmoord.

Grote broer

Vanwege de kwetsbaarheid van Julie heeft Jacob zich altijd haar grote broer gevoeld die zijn zusje in bescherming moest nemen. Hij is extra alert op haar handel en wandel, zelfs na haar dood, en daarom merkt hij iets op aan Anker dat hem tot nader onderzoek aanspoort.

Hij begint Anker te volgen, en het duurt niet lang of de verdachte omstandigheden schijnen Anker te omgeven als het vet rond zijn middel.

Oneindigheid

Johansen weet het gegeven of Anker wel of niet kosjer is aangenaam lang op te rekken en de kijker op het verkeerde been te zetten zonder dat je je in de boot voelt genomen.

Hij maakt ook optimaal gebruik van het Deense landschap, waarin het moderne stedelijke leven wordt afgewisseld met shots van kille, uitgestrekte velden en weilanden waar Jacobs autootje op de rijbaan wel op weg lijkt naar de vergetelheid.

Haarspeldbocht

Nicolaj Lie Kaas is sterk in zijn rol als de broer die het ene moment twijfel koestert en op andere momenten weer zo vastbesloten. De verbeten trek om zijn mond is exemplarisch voor een verhaal waarin weinig aanleiding is tot lachen.

En net als je denkt dat Johansen niet anders kan dan Anker wel of niet schuldig te laten zijn, wat een cliché-einde had opgeleverd, maakt het verhaal een haarspeldbocht en schuift Johansen een psychologie-pion naar voren. Cool.