Wat The Wire voor Baltimore is, is The Shield voor Los Angeles. Harde misdaadserie zit in zijn zesde seizoen en briest door op tig PK.

Al wordt The Wire beschouwd als het summum in dit genre, The Shield hijgt ze beslist in de nek. Beide series hebben een speciaal team binnen het politiekorps dat op het rapalje in de getto’s aast. Maar waar The Wire ‘rustpunten’ heeft met brainstormsessies over plan van aanpak, blijft de camera in The Shield doorzwiepen als een haas op steroïden.

Getto’s

Vic Mackey (Michael Chiklis) is leider van het Strike Team. Een kaalgeschoren, gedrongen kerel met drie even nietsontziende kompanen.

Ze kennen de straat als geen ander, en de situatie in de getto’s van Los Angeles zijn, wel, van het slag waar onze politiedienst nog geen dag zou overleven.

Muterend virus

Het Strike Team boekt geweldige resultaten, maar in de afgelopen seizoenen is de klad erin gekomen. Mackey c.s. heeft altijd redelijk vrij spel gekregen van zijn meerdere op het politiebureau, maar in dat vacuüm tussen wet en misdaad is een grijsgebied ontstaan.

De onlangs tot chef gepromoveerde Wyms (CCH Pounder) weet dat het spel soms ruig gespeeld moet worden om het tegen de straatmisdaad op te kunnen nemen, maar ze voelt dat de Strikepraktijken uit haar vingers beginnen te glippen.

Alsof het team de smerigheid van de straat mee naar binnen heeft genomen waar het zich als een muterend virus verspreidt.

Misser

In de eerste episode worden de lijnen voor dit enerverende seizoen uitgezet. Lem, een van de Strikers, is vermoord en Mackey jaagt verwoed op de moordenaar.

Mackeys nemesis uit het vorige seizoen (die fabuleuze Forest Whitaker) verdenkt Mackey van de moord op Lem.

In zijn wraakzucht begaat Mackey een misser die enorme gevolgen zal hebben, maar dat is nog het minste van zijn huidige sores.

Budget

De rode lijn van het Strike Team wordt per episode aangevuld met moordzaken waar vooral rechercheur Dutch – een vast personage in The Shield – zich op richt.

En dan zijn er nog de langlopende plotlijnen, zoals van de mediagerichte woordvoerder Aceveda en de eeuwige budgetproblemen die lopende onderzoeken een verkeerde kant opduwen.

De overloop

De locatie is een vondst: het politiebureau van deze wijk is ondergebracht in een oude kerk. Haveloos, dat wel, maar de vele bogen en vertrekken bieden een optimale ruimte voor een rusteloze, gejaagde bedrijvigheid waar iedereen door elkaar heenloopt.

Met als extraatje die overloop, waar de verhoorkamers zijn gevestigd. Het wantrouwen van de diverse afdelingen op dit bureau is groot, en spelers op de overloop en op de grond werpen elkaar voortdurend argwanende blikken toe.

Wammes

Seizoen zes blitst van de actie en harde scènes. Mackey slaat zijn opponenten soms zo hard buiten westen dat ze pas weer bij hun positieven komen als hun kleren alweer uit de mode zijn.

In de eerste paar afleveringen is het geweld er wat té dik bovenop gesmeerd, maar The Shield stabiliseert zich als de aanzet tot talloze verwikkelingen op de rails zijn gezet. En die worden niet opgelost met een kopje thee.