Tweede seizoen van de rechercheur cum seriemoordenaar Dexter uit Miami.

In het eerste seizoen maakten we kennis met Dexter. Werkzaam als crimescene-expert bij de recherche van Miami, met het lezen van bloedsporen als specialisatie. In de avonduren verricht hij zijn andere op bloed gefixeerde specialisatie: het plegen van moorden.

Uit het vorige seizoen begrepen we de persoonlijkheid van Dexter. Hij is op erg jonge leeftijd geadopteerd door een politieagent die hem van een gruwelijk bloederige plaats delict redde.

Via flashbacks zien we dat deze vaderlijke agent de vreemde eigenschap bij zijn adoptiefzoon ontwaarde dat het joch totaal gevoelloos is.

Kaïn en Abel

Met tomeloze energie leerde hij Dexter het verschil tussen goed en kwaad, hetgeen Dexter op latere leeftijd gebruikte om zijn moordzucht te kanaliseren naar heuse schurken. Hij richtte zijn psychopatische trek op monsters die het daglicht niet konden verdragen.

Met een dijk van een Kaïn-en-Abel-finale werd dit seizoen afgesloten met een broedermoord: Dexter redde zijn halfzus en schakelde zijn eigen broer uit, die de notoire seriemoordenaar bleek te zijn op wie hij 13 episodes heeft lopen jagen.

Evenaren

Zie zoiets maar te evenaren in een vervolgserie, maar we kunnen opgelucht ademhalen. De morele worsteling van Dexter is nog steeds niet ten einde en er wordt vakkundig geput uit dat idiote maar niet minder psychologisch interessante gegeven.

Een andere rechercheur ruikt een louche luchtje aan zijn collega Dexter, en is vastbesloten te ontdekken wat zijn geheim is. Dexter heeft een luis in zijn pels.

Dumpplek

Maar de olympische luis van deze sequel is dat een team scheepswrakzoekers Dexters dumpplek op de bodem van de oceaan vinden en de recherche alarmeren. Daarnaast is de man die geen liefde kan voelen nog steeds met de kwetsbare Rita, en ook deze conflictueuze situatie blijft overeind.

Voor Dexters halfzus (ook rechercheur), die op het nippertje aan de dood is ontsnapt, is er een intrigerend speelveld ontwikkeld voor een dramatische plotlijn.

Mojo

De jacht is op alle fronten geopend en sterker nog: Dexter is zijn mojo kwijt. De titanium morele keuzes die hij moest maken aangaande zijn raison d’être, hebben zijn vaste gedragscriteria als een aardbeving door elkaar geschud.

Komische noot is dat de makers zijn gedecimeerde moordzucht vertalen met een tijdelijk impotentieprobleem, en hij laat steken vallen bij zijn nachtelijke hobby (komt goed). Het lijkt wel alsof de DVD speciaal is ontworpen voor irreële series als Dexter die voor schaamteloos bloederig entertainment zorgen.