Steengoeie misdaadserie van de BBC waarin oude zaken door een sterk team uit de ijskast worden gehaald.

Dit is het vijfde seizoen van de succesvolle Britse misdaadserie Waking The Dead. Onder leiding van teamleider Peter Boyd tracht dit team afgeschoven moordzaken alsnog op te lossen. Zaken die in de dossierkast van de recherche zijn beland om nooit meer boven water te komen.

Tegengeluid

Totdat Boyds team ze in handen krijgt. En daar de meeste misdaden na zoveel jaren veel lastiger zijn om te kraken, heeft Boyd de beste mensen tot zijn beschikking. Neem psychologe Grace Foley, die met haar zachtaardige wijsheid een prachtige tegengeluid vormt voor de vaak onbesuisde Boyd.

Gewetensvrij

Naast versleten of verloren gegaan bewijsmateriaal, heeft dit team te kampen met een ander probleem gedurende hun onderzoeken. De daders die nog steeds rondlopen, achtten zich al gevrijwaard van vervolging.

Zodra ze merken dat er na zoveel jaar alsnog deksels van beerputten worden gelicht, is hun reactie des te heviger. De meesten hadden allang een gewetensvrije modus vivendi ontwikkeld met die lijken in een kennelijk hermetisch gesloten kast.

Dodelijk werk

Zodoende vallen er wel eens slachtoffers bij Boyds team. In seizoen vier is een van Boyds geliefdste medewerksters, DS Mel Silver, bij een onderzoek om het leven gekomen. Vanuit het hoofdbureau krijgt Boyd kandidaten toegestuurd om haar te vervangen. Hij stribbelt uit wroeging hevig tegen, totdat uiteindelijk de jackpot wordt toebedeeld aan een pientere jonge meid met licht Franse tongval.

Meer vervangers

Ook de forensisch specialist Frankie Wharton is uit droefheid om Mels dood opgestapt. Haar plek wordt nu ingenomen door de pientere Felix Gibson. En ook zij moet eerst nog wennen aan de onorthodoxe stijl van Boyd. Spencer Jordan, kortweg Spence, is de ijzervreter die het team completeert.

Steengoed

Seizoen vijf bestaat uit 6 verschillende afleveringen die in 2 delen worden opgesplitst (zoals ze indertijd ook bij de BBC werden uitgezonden). Het is steengoede televisie met subliem acteerwerk en acteurs die zichtbaar in hun rollen zijn gegroeid.

Er zijn scenes die een aanslag zullen vormen op de zwakke maag, maar dat maakt Waking The Dead alleen maar realistischer.