Tweede seizoen van de bekroonde comedyserie 30 Rock, waarin de dagelijkse gang van zaken bij een groot New-Yorks tv-station wordt gevolgd.

30 Rock slaat op het adres waar dit entertainmentbedrijf is gevestigd: nummer 30 op Rockefeller Plaza. Was seizoen 1 al een succes getuige de vele Emmy’s die ze hebben gewonnen, seizoen 2 is zo mogelijk nog beter.

‘Shoo shoo!’

De aandacht voor 30 Rock heeft tijdens de laatste presidentsverkiezingen nog een extra injectie gekregen. De creator van de tv-show, Tina Fey, kreeg heel – democratisch - Amerika plat met haar vileine persiflage van McCains running mate Sara Palin.

Het interview waarin ze als Palin-dubbelganger verkondigde de Russen vanuit Alaska (haar geboorteplaats) te kunnen zien en ‘Shoo shoo’ riep om ze weg te jagen, werd een instant klassieker.

Integriteit vs exploitatie

De belangrijkste running gag in 30 Rock zijn de schermutselingen tussen Liz Lemon (Fey) en haar baas Jack Donaghy (Alec Baldwin). Liz verdedigt voortdurend de integriteit van het medium televisie, terwijl Jack elk programma schaamteloos wil exploiteren met product placement en lange reclameblokken.

Cameo’s

De populariteit van 30 Rock heeft geleid tot een lange reeks cameo’s van de grootste sterren van Amerika. Zoals Jerry Seinfeld, die als zichzelf meespeelt wanneer Jack Donaghy hem in digitale vorm wil laten opduiken in de meligste uitzendingen.

Edie Falco, een superster sinds haar rol als Carmela in The Sopranos, speelt een paar afleveringen Jacks maitresse. Zij is senator voor de democraten en hun affaire zou beider carriere kunnen schaden. Hun geheimzinnige afspraakjesgedoe is weer goed voor enkele afleveringen humor.

Half Centaur

30 Rock is opmerkelijk goed geproduceerd (door alweer die Fey), tot en met tekstgrapjes op de petjes van schrijvers aan toe (‘Half Centaur’). De verwikkelingen die conform character zijn voor de overige vaste castleden vervelen nergens. De blonde zenuwpees, het EO-achtige manusje van alles en de lawaaineger met sterallures: ze blijven origineel en ze blijven leuk.

Catch

Maar de grootste catch van 30 Rock is echt wel Alec Baldwin. Zo’n blaffend hautaine bullenbak als hij was in Glengarry Glenn Ross (een van zijn beste dramarollen ever), zo sterk zijn ’s mans komische talenten in 30 Rock als geldbeluste, immorele televisiebaas. Is 30 Rock al goed om je regelmatig in de lach te laten schieten, Baldwin bezorgt de kijker onbedaarlijke lachbuien. Dit is intelligente, geestige televisie dat nergens inzakt. Echt knap gedaan.