BBC-productie over het leven van Engelands flamboyantste koning: Henry VIII (die met die 6 vrouwen).

Henry VIII wordt nog het vaakst afgebeeld als een corpulente versie van Schoppen Heer. Zo niet in deze uitstekende 10-delige serie van de BBC, die de jonge sexy Jonathan Rhys-Meyers voor de hoofdrol van Henry castte.

Rhys-Meyers is naast acteur ook model voor een duur afstershavemerk, dus dan weet je in welke categorie mannelijk schoon je het moet zoeken.

Beest

En gelukkig dat er geen gezette man van middelbare leeftijd deze Engelse koning vertolkt, want er wordt heel wat afgenaaid in The Tudors. Sterker nog, Henry wordt geportretteerd als een beest die de ene na de andere jongedame snakkend naar adem in zijn bedstonde achterlaat. Wel, zo verslijt je inderdaad wel 6 vrouwen ja.

The Tudors is vergelijkbaar met de eveneens uitstekende HBO-serie Rome, waarin ook al zo veelvuldig in de slaapkamers werd rondgehopst. Er is ook geen enkele reden om de basale levensbehoeften van historische figuren te verbloemen, en bovendien trek je hiermee ook meer publiek. Die mogen dan goeddeels uit geiligheid kijken, ze krijgen daarbij wel veel fraai geproduceerde geschiedenis mee.

Vereeuwiging

Aan het begin van de serie is Henry nog getrouwd met de zedige Spaanse prinses Catharina van Aragon, die eerder getrouwd was met Henry’s inmiddels overleden broer Arthur. Maar Catharina slaagt er niet in om Henry een zo vurig gewenste troonopvolger te schenken, en het scenario legt zeer de nadruk op Henry’s behoefte aan vereeuwiging, op welke manier dan ook.

Stempel

Die eeuwigheid streeft hij na via zowel een troonopvolger als met zijn manier van regeren. Het is duidelijk dat deze viriele, heftige, stuiterende jongeman zijn stempel op deze planeet wil drukken. Het winnen van een oorlog is daarvoor een prima troef en de Fransen roeren zich voor een zoveelste strijdtoneel tussen de twee grootmachten.

Maar Henry wordt door zijn kardinaal Wolsey (Sam Neill) geadviseerd om een unieke slag te slaan met een pan-europees pact, dat een periode van vreedzaamheid in Europa zal creëren.

Cast

Al domineert Rhys Meyers het scherm, hij wordt gesecondeerd door een glanzend ensemble. Zoals de voornoemde Neill, maar Jeremy Northam als fameuze humanist Thomas More laat zich eveneens gelden.

Natalie Dormer speelt een steels glimlachende Anne Boleyn, die met haar zusje door haar vader Sir Thomas Boleyn wordt gepimpt om zijn machtspositie te versterken. Al dirigeerde hij zijn dochter met deze zet indirect naar het schavot.

Kostuums

Seizoen 1 staat in het teken van Henry’s eerste huwelijk en zijn lustige jacht op Anne, verspreid over 10 uitstekend geproduceerde afleveringen van een uur. Joan Bergin won een Emmy speciaal voor de kostuums, want jawel, Rhys Meyers heeft warempel soms kleren aan.

In seizoen 2 werd de koning al iets grimmiger, maar in dit eerste seizoen spettert hij als een rockster avant la lettre die er als koning op los feest tussen het regeren van een land door. Onder handen van deze producenten lijkt het Engelse hof wel op de kleedkamer van de Red Hot Chili Peppers.