Weduwnaar verhuist met zijn twee kinderen vanuit New York naar het platteland van Colorado om een nieuw leven te beginnen. Eerste seizoen van onderhoudende tv-serie.

Andy Brown (Treat Williams) is een gevierde neurochirurg in New York. Hij is altijd druk want de patiënten gaan voor. Gelukkig heeft hij een kraan van een vrouw die de opvoeding van de kinderen op zich neemt. Totdat zij op een kwade dag het leven laat bij een auto-ongeluk en het gezin totaal ontredderd achterlaat.

Andy slaat na haar dood een compleet nieuwe richting in met zijn leven. Hij verhuist met het gezin naar het plaatsje Everwood in Colorado, omdat zijn vrouw daar ooit als kind enkele uren gestrand was met de trein en het een prachtige plek vond.

Zijn vijfjarige dochter Delia (een hartveroverend ding) is nog te jong om echt een stem in het kapittel te hebben, maar zijn vijftienjarige zoon Ephram stribbelt nog hevig tegen.

Gratis

Andy zet een nieuwe praktijk op in Everwood, waar hij de patiënten gratis medische zorg verleent. Hij heeft vanwege zijn beroemde carrière geld genoeg verdiend, en zijn filantropie laten hem al snel botsen met de gevestigde huisarts van Everwood.

De vete met deze dokter is echter al snel gesust, zoals eigenlijk alles in Everwood snel is gesust. Per aflevering slagen mensen erin om na een confrontatie en een gesprek de strijdbijl redelijk snel te begraven, en dat maakt Everwood tot een niet paradijselijk maar wel benijdenswaardig aangenaam oord om te wonen. (Zijn de bewonersaantallen in Colorado erg gestegen sinds deze serie beroemd werd in Amerika? Het zou me niet verbazen.)

Vader en zoon

Het is vooral rondom Ephram dat het drama qua kwaliteit goed uit de verf komt. De ontwikkeling van de vijftienjarige zoon Ephram, bijzonder sterk neergezet door Gregory Smith, spreekt zowel volwassenen als tieners aan.

Het wil maar niet boteren tussen hem en zijn pa, die zich opeens een vader wil betonen terwijl hij voor de verhuizing voornamelijk carrieregericht was. En Ephram heeft moeite om een plek te vinden op zijn nieuwe school. Hij sluit vriendschap met de populaire Amy, maar die is al verliefd op een jongen die sinds enkele maanden in coma ligt.

Melodrama

Everwood houdt qua inhoud en kwaliteit het midden tussen een drama en een soap. Doordat de aandacht is gevestigd op de vader/zoon-relatie, zijn de gebruikelijke eentonige soap-elementen (bruiloften, overspel, oeverloos gewauwel over nietszeggende relaties) gelukkig nergens te bespeuren.

De structuur is dat enkele plotlijnen over het hele seizoen worden uitgesmeerd, en alle 23 episodes een ‘eigen plot’ heeft. Er wordt over het algemeen redelijk tot goed geacteerd. Behalve dat Everwood wat braafjes is, is er eigenlijk weinig op aan te merken. Het is onderhoudend melodrama met psychologisch goed uitgewerkte rollen.